Περί πιστοποιήσεων Cisco CCNA

cisco-ccna-logo1Κατά καιρούς αρκετοί μου ζητούν πληροφορίες σχετικά με τις πιστοποιήσεις της Cisco και ειδικότερα για το CCNA. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση είναι αρκετά διαδεδομένη και τη ζητούν αρκετές επιχειρήσεις, είτε ως απαραίτητο είτε ως σημαντικό πρόσθετο σε ένα βιογραφικό. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη πιστοποίηση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα βασικών γνώσεων δικτύωσης που στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του είναι γενικό και δεν περιορίζεται σε αποκλειστικές τεχνολογίες τις Cisco, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την αξία του.

Τον τελευταίο καιρό η Cisco έχει κάνει μεγάλες αλλαγές σχετικά με την πιστοποίηση CCNA. Έχει αλλάξει όνομα, κωδικό εξέτασης, ύλη και έχει διευρύνει την γκάμα πιστοποιήσεων επιπέδου CCNA. Εδώ λοιπόν θα γίνει μία προσπάθεια να συγκεντρώσω όσα λέω στους ενδιαφερόμενους για το CCNA που έρχονται σε επαφή μαζί μου.

Η εξέταση όπως ήταν μέχρι το Σεπτέβριο 2013

Η εξέταση CCNA μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 ονομαζόταν “640-802 CCNA“. Εναλλακτικά, μπορούσε κάποιος να πάρει την πιστοποίηση δίνοντας δύο εξετάσεις, τις “640-822 ICND1” και “640-816 ICND2“, μοιράζοντας την εξεταστέα ύλη σε δύο μέρη.  Η προετοιμασία για την εξέταση γινόταν είτε με τον επίσημο βιβλίο-οδηγό της Cisco είτε με μαθήματα (CCNA Exploration) σε κάποια επίσημα αναγνωρισμένη ακαδημία της Cisco. Το διδακτικό υλικό (curriculum) που χρησιμοποιούταν εκεί είναι από τα καλύτερα εκπαιδευτικά υλικά που υπάρχουν. Η τελευταία έκδοσή του ήταν η CCNA Exploration Version 4.

Η εξέταση μετά τον Σεπτέμβριο 2013

Από τον Οκτώβριο του 2015 και μετά η παλιά εξέταση δεν είναι διαθέσιμη. Πλέον ονομάζεται “CCNA Routing & Switching” και έχει κωδικό 200-120. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να τη “σπάσει” σε δύο εξετάσεις, τις “100-101 ICND1” και “200-101 ICND2“. Και εδώ η προετοιμασία γίνεται είτε με τον οδηγό-βιβλίο της Cisco είτε με μαθήματα. Το υλικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι το CCNA Exporation Version 5.1 . Σε αντίθεση με την παλιά Version 4, η 5.1 δεν είναι τόσο υψηλού επιπέδου όσο ο προκάτοχός της, αφήνοντας εσκεμμένα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης στην ακαδημία και τον εκπαιδευτή. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό και μάλιστα αυτό συνέβαινε παλαιότερα και με τις υπόλοιπες πιστοποιήσεις, επιπέδου CCNP. Και πάλι οι ενότητες είναι τέσσερις, ενώ υπάρχουν σημαντικές προσθήκες ειδικά πάνω στο IPv6 που πλέον αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στη νέα εξέταση.

Προετοιμασία

self-study1Θεωρώ ότι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία είναι αυτή που δίνουν οι επίσημες ακαδημίες της Cisco. Τα μαθήματα διαρκούν 280 ώρες και καλύπτουν την ύλη σε επίπεδο θεωρίας (4 ενότητες), εικονικά labs με χρήση του εξειδικευμένου λογισμικού Cisco Packet Tracer και hands-on labs με πραγματικό εξοπλισμό Cisco όπου σε κάθε δραστηριότητα στήνεται ουσιαστικά ένα εργαστήριο όπου διασυνδέεται όλος ο εξοπλισμός σε ένα σενάριο σχετικό με το εκάστοτε κεφάλαιο. Η δε ύλη είναι υπερσύνολο της εξέτασης CCNA. Έτσι, η εξέταση του CCNA είναι σχετικά εύκολη υπόθεση για έναν απόφοιτο του CCNA Exploration. Το κόστος των μαθημάτων κυμαίνεται από 1.600€ – 1.900€ και καλύπτουν το κόστος της εξέτασης. Δώστε προσοχή στην επιλογή ακαδημίας, ώστε αυτή που θα επιλέξετε να είναι πράγματι επίσημη ακαδημία Cisco!

Γίνεται αντιληπτό ότι το να προετοιμαστεί κανείς μόνος του, αντικαθιστώντας 280 ώρες και όσα περιλαμβάνουν τα μαθήματα, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο. Απαιτεί πολλή ενασχόληση, μεθοδικότητα, συνέπεια και ίσως προσωπικό ψάξιμο για τα labs. Ωστόσο έτσι γλιτώνει κανείς το παραπάνω κόστος. Από προσωπική εμπειρία δε γνωρίζω κανέναν που να προετοιμάστηκε μόνος του για το CCNA και να το πέρασε με την πρώτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Υλικό για να προετοιμαστείτε μόνοι σας

Βασικό εργαλείο είναι ο επίσημος οδηγός της Cisco. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλοι οδηγοί, ακόμα και βίντεο προετοιμασίας, όπως πχ αυτά της CBT Nuggets. Δεν έχω προσωπική γνώμη για κανένα από αυτά, οπότε δε μπορώ να έχω άποψη για την ποιότητα ή το βαθμό προετοιμασίας που παρέχουν.

Ένα πολύ καλό site με αρκετό δωρεάν υλικό είναι το 9tut.com . Τον καιρό της πιστοποίησης 640-802 στο 9tut.com υπήρχαν έτοιμα labs που έπεφταν αυτούσια στην εξέταση και έπιαναν το 30% της βαθμολογίας! Πλέον δεν έχω υπόψη μου να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, υπάρχει πολύ ενδιαφέρον υλικό που οπωσδήποτε πρέπει να εξετάσει ο υποψήφιος πριν κατέβει στην εξέταση. Επιπλέον διαθέτει πλέον premium membership που δίνει πρόσβαση σε επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό και εικονικά εργαστήρια.

Ένας άλλος τρόπος προσέγγισης της εξέτασης είναι αυτός της μελέτης έτοιμων ερωτήσεων (dumbs) από την πραγματική εξέταση με τις απαντήσεις. Αν και συχνά αυτός ο τρόπος είναι αποτελεσματικός και ο λιγότερο δύσκολος, η πιθανότητα να μάθει κανείς κάτι από αυτή τη διαδικασία είναι πρακτικά μηδενική. Είναι μακράν ο πιο μπακάλικος και μη δόκιμος τρόπος. Ωστόσο, αρκετοί που απλώς χρειάζονται γρήγορα την απόκτηση της πιστοποίησης, επιλέγουν αυτόν ακριβώς το δρόμο. Μία καλή προσέγγιση για να αυξήσει κανείς την πιθανότητα της επιτυχίας είναι να συνδυάσει κάποιον από τους παραπάνω τρόπους με τη μελέτη dumbs. Το πρόβλημα με τα dumbs είναι ότι, ανάλογα με την εξέταση, οι ερωτήσεις συχνά αλλάζουν καθώς και ότι τα περισσότερα dumbs που κυκλοφορούν, ακόμα και τα επί πληρωμή, είναι συχνά πολύ χαμηλής ποιότητας και περιέχουν πολλά λάθη. Μία πηγή για δωρεάν (non premium) dumbs είναι το ExamCollection. Προσοχή! Διαβάστε τα σχόλια για να ξεδιαλύνετε τα αξιόλογα dumbs, να εντοπίσετε τυχόν λάθη και να επιβεβαιώσετε ότι οι ερωτήσεις είναι έγκυρες την περίοδο που θα κατέβετε στην εξέταση. Επίσης, μη μείνετε σε μόνο ένα dumb, αλλά διαβάστε τουλάχιστον 2-3. Για να μπορέσετε να διαβάσετε δωρεάν τα dumbs, ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε την Android εφαρμογή A+ VCE. Αν δε διαθέτετε Android συσκευή υπάρχει πάντα η λύση του Android emulator.

Εξέταση

Hand completing a multiple choice exam.

Η εξέταση διαρκεί επίσημα μιάμιση ώρα και είναι στα αγγλικά. Ωστόσο, για τους εξεταζόμενους που δεν έχουν ως μητρική γλώσσα την αγγλική, δίδεται επιπλέον μισή ώρα, δηλαδή συνολικά διαρκεί δύο ώρες. Αποτελείται από 50-60 ερωτήσεις με διαφορετική βαρύτητα η κάθε μία. Πράγματι κάποιες ερωτήσεις είναι πολλαπλών επιλογών ενώ κάποιες άλλες είναι ολόκληρο lab και αποτελούν ιδιαίτερα μεγάλο μέρος της βαθμολογίας, έως και το 30%! Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να γυρίσετε πίσω όταν φύγετε από μία ερώτηση, οπότε διαχειριστείτε σωστά το χρόνο σας και προσέξτε να μην “κάψετε” κάποιο lab, καθώς κάτι τέτοιο εύκολα μπορεί να στοιχίσει ολόκληρη την εξέταση. Στην αρχή της εξέτασης υπάρχει ένα μικρό tutorial για το περιβάλλον/εφαρμογή της εξέτασης, που δεν καταναλώνει χρόνο από τις δύο ώρες εξέτασης.

Άλλες πιστοποιήσεις Cisco

Η Cisco διαθέτει μία πλούσια γκάμα πιστοποιήσεων διαφόρων επιπέδων και θεματολογίας. Τα επίπεδα είναι τα Entry (CCENT), Associate (CCNA), Professional (CCNP), Expert (CCIE & CCDE) και Architect (CCAr). Σε κάθε επίπεδο υπάρχει ποικίλη θεματολογία πιστοποιήσεων, όπως Routing, Switching, Security, Voice, Wireless, κλπ. Σε κάθε πιστοποίηση υπάρχουν προαπαιτούμενα. Πχ η CCNA Wireless απαιτεί την CCNA Routing & Switching. Ομοίως οι ανωτέρου επιπέδου (πχ CCNP) απαιτούν πιστοποίηση χαμηλότερου επιπέδου (CCNA).

Ανανέωση πιστοποίησης

Η κάθε πιστοποίηση διαρκεί για 3 έτη. Πριν παρέλθει ο χρόνος αυτός θα πρέπει να γίνει επανεξέταση. Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να δώσει μία εξέταση του ίδιου επιπέδου αλλά διαφορετικής θεματολογίας ή μία εξέταση ανώτερου επιπέδου. Πχ για να ανανεωθεί η CCNA Routing & Switching μπορεί κανείς να πάρει την CCNA Wireless και έτσι να ανανεώσει και την πρώτη για άλλα 3 έτη μαζί με την απόκτηση της CCNA Wireless. Ή πχ αντί να ανανεώσει τις CCNA Routing & Switching και CCNA Wireless να δώσει την CCNP Routing & Switching, ώστε και να πάρει τη νέα πιστοποίηση ανώτερου επιπέδου αλλά και να ανανεώσει τις δύο του κατώτερου. Μία καλή πρακτική για κάποιον που επιθυμεί να έχει ανανεωμένες τις Cisco πιστοποιήσεις του είναι κάθε 2.5 έως 3 έτη να αποκτάει μία καινούρια ίδιου ή ανώτερου επιπέδου. Άλλοι όμως επιλέγουν να μην τις ανανεώσουν και απλώς βάζουν στο βιογραφικό τους ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν είχαν αποκτήσει την τάδε Cisco πιστοποίηση, χωρίς αυτή να είναι ανανεωμένη.

Αν έχετε απορίες, κάποια γνώμη επί την παραπάνω ή θέλετε να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία με τις πιστοποιήσεις Cisco γράψτε στα σχόλια του άρθρου ή χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας του site.

Update: Πρόσφατα ενημερώθηκα για έναν πολύ καλό και χρήσιμο εισαγωγικό οδηγό με τίτλο “CCNA Tutorial”, τον οποίο μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο. Καλύπτει ερωτήσεις γενικές γύρω από τις πιστοποιήσεις της Cisco (CCNA, CCNP, CCIE, κλπ) αλλά και αρκετά τεχνικά θέματα που εξετάζονται στο επίπεδο CCNA. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει μία καλύτερη εικόνα για το τι μπορεί να περιμένει από την προετοιμασία του για την εξέταση, τότε σίγουρα πρέπει να ρίξει μία ματιά εδώ.
CCNA Tutorial

email

8 thoughts on “Περί πιστοποιήσεων Cisco CCNA

  1. I loved to read your site. Your post very useful. Unfortunately its not in English.. hehe. But it’s ok, as long as your post worth it for me as your reader.. absolutely loved your page. thank you for share

  2. Υπάρχει κάτι σε αυτοματισμό; Π.χ. δίκτυα αισθητήρων.

    1. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπάρχουν πιστοποιήσεις πάνω στο IoT, οι οποίες απευθύνονται σε προγραμματιστές και solution architects και σχετίζονται με συγκεκριμένες πλατφόρμες (πχ Microsoft Azure) και τα API τους. Μία τέτοια είναι η παρακάτω:

      https://docs.microsoft.com/en-us/learn/certifications/azure-iot-developer-specialty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow Me