Cloud Backup Solutions από το Azure

Backup_Azure_WebΤο Azure είναι η cloud πλατφόρμα της Microsoft για μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών με επίκεντρο το virtualization. Μία από τις πολύ χρήσιμες υπηρεσίες του Azure, το Backup Vault, πρόσφατα αναβαθμίστηκε ώστε να παρέχει προστασία σε Application Workloads. Εκτός λοιπόν της προστασίας σε επίπεδο αρχείων για τους on-premise servers και όλου του συστήματος για τα Azure Virtual Machines, πλέον παρέχεται η προστασία για Hyper-V Virtual Machines, Exchange Server, Sharepoint, SQL Server και Windows Clients. Επιπλέον, οι τρόποι με τον οποίο παρέχονται τα παραπάνω δεν είναι μόνο ένας, αλλά προσφέρεται μία σειρά από επιλογές ώστε η λύση να προσαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της εκάστοτε περίπτωσης.

Καταρχάς, υπάρχουν τρεις βασικές επιλογές με τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε την υπηρεσία Azure Backup για Application Workloads. Τις παρουσιάζουμε με αύξουσα σειρά ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπάρχουσας εγκατάστασης και το επίπεδο αυτοματισμού που προσφέρει η κάθε μία από αυτές. Ανάλογα αυξάνεται και το κόστος της συνολικής λύσης.

Data Protection Module

Γενική περιγραφή

Η πρώτη επιλογή είναι αυτή του Data Protection Module (DPM) και μπορεί να υλοποιηθεί με τους εξής τρόπους:

  • Σε έναν physical server στο εσωτερικό μας δίκτυο
  • Σε ένα on-premise Virtual Machine, επίσης στο εσωτερικό μας δίκτυο
  • Σε ένα Azure Virtual Machine

DPMAzureBackup1Το DPM είναι μία λύση που απαιτεί συνολικά κάτι λιγότερο από 10GB στο δίσκο του συστήματος όπου θα εγκατασταθεί, καθώς επίσης και αρκετό χώρο στο δίσκο ώστε να χωρέσει τουλάχιστον ένα πλήρες backup όλων των προστατευόμενων Application Workloads. Ως λογισμικό είναι σχετικά βαρύ, καθώς μέρος της εγκατάστασης είναι ο SQL Server 2012. Το κάθε Application Workload που θέλουμε να προστατέψουμε πρέπει να έχει εγκατεστημένο έναν Agent που αναλαμβάνει να κρατάει το backup στον δίσκο του DPM Server. Στη συνέχεια, ο DPM αναλαμβάνει να συγχρονίσει με το Azure Backup τα ληφθέντα backups. Αυτή η λύση αναφέρεται και ως D2D2C (Disk to Disk to Cloud), ενώ στην περίπτωση που το Backup ανασυρθεί τοπικά από τον δίσκο του DPM Server αναφέρεται ως D2D (Disk to Disk).

Σημειώνουμε ότι ο DPM είναι ουσιαστικά μία lightweight εκδοχή του DPM του System Center. Γιαυτό και σε μεγάλο βαθμό η χρήση του είναι όμοια με αυτή του αντίστοιχου module του System Center, με τη διαφορά ότι δε χρησιμοποιεί local storage, αλλά το Azure Backup Vault.

Το καλό αυτής της λύσης, πέραν του χαμηλού κόστους, είναι ότι συνδυάζει πολύ χαμηλό RTO (Recovery Time Objective – Χρόνος που απαιτείται για την αποκατάσταση) με το Cloud Backup. Το αρνητικό είναι ότι απαιτεί ξεχωριστό server και μία αρκετά “φαρδιά” εγκατάσταση, σε σχέση πάντοτε με τον απλό Azure Backup MARS Agent που αποτελεί ένα απλό setup λιγότερο από 10MB, αλλά επιτρέπει μόνο backup αρχείων και τίποτα άλλο. Αυτό αποτελεί κρυφό κόστος, τόσο από πλευράς απόκτησης του μηχανήματος (Physical, Virtual ή Azure VM) όσο και το TCO (Συνολικό Κόστος Κτήσης) μίας τέτοιας εγκατάστασης σε βάθος χρόνου.

Αναλυτικές οδηγίες υλοποίησης αυτής της λύσης υπάρχει στο εξής blog post του Azure: https://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/backup-azure-microsoft-azure-backup/

Κόστος της λύσης

Το κόστος της λύσης καθορίζεται περισσότερο από το ίδιο το μηχάνημα που θα τρέχει τον DPM παρά από την υπηρεσία Azure. Πράγματι, ένα Azure Backup Vault μεγέθους 100GB κοστίζει λιγότερο από 3€ μηνιαίως! Το δε λογισμικό, μαζί με τον απαιτούμενο SQL Server, δίνεται δωρεάν. Ωστόσο, το μηχάνημα που θα εκτελεί τον DPM μπορεί να έχει αρκετά υψηλό κόστος, δεδομένου ότι απαιτείται να έχει χωρητικότητα επαρκή για πλήρες backup όλων των Application Workloads αλλά και υψηλή αξιοπιστία και διαθεσιμότητα, αφού είναι η κυρίως backup συσκευή πάνω στην οποία βασίζεται η λύση.

Ακόμα και έτσι όμως, η λύση αυτή είναι αρκετά πιο προσιτή από τις επόμενες.

Microsoft Operations Management Suite

Γενική περιγραφή

Η δεύτερη λύση βασίζεται στο Operation Management Suite, ένα standalone λογισμικό που παίζει το ρόλο ενός lightweight System Center, προσδίνοντας αυτοματισμό και μια σειρά από άλλες πρόσθετες υπηρεσίες, όπως Reporting, Site Recovery σε ιδιωτική ή Azure υποδομή, Active Directory Health Check, κλπ. Αυτή η λύση δεν απαιτεί ξεχωριστό μηχάνημα (Physical ή Virtual), όπως στην περίπτωση του DPM, καθώς η υπηρεσία είναι cloud based και το περιβάλλον web based. Τα προστατευόμενα workloads τρέχουν τον αντίστοιχο Agent.

Τα βασικά στοιχεία (modules) του OMS είναι:

  • Azure Operational Insights
  • Azure Automation
  • Azure Backup
  • Azure Site Recovery

OMS_OverviewΈνα πολύ κατατοπιστικό και αναλυτικό άρθρο σχετικά με αυτή τη λύση βρίσκεται στον εξής σύνδεσμο: http://www.systemsmanagement.fi/oms-operations-management-suite/

Κόστος της λύσης

Το κόστος για τη βασική λύση που καλύπτει 2 VMs είναι 83€/μήνα, αλλά διαμορφώνεται ανάλογα με την Edition που θα επιλεγεί (Standard για 2 VMs, Datacenter για 10 VMs) και τα modules.

Γενικά θα λέγαμε ότι αυτή η λύση είναι καταλληλότερη για περιπτώσεις που δεν απαιτείται απλώς ένα Cloud Backup solution, αλλά ένας γενικότερος αυτοματισμός και reporting όπου η λύση του System Center παραείναι φαρδιά.

Αναλυτικό pricing υπάρχει στον εξής σύνδεσμο: http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/operations-management-suite/pricing.aspx

OMS for System Center Std Ed.

Γενική περιγραφή

Αυτή η λύση απευθύνεται σε εγκαταστάσεις όπου ήδη υπάρχει το System Center Standard Edition στο οποίο επιθυμούμε να προσδώσουμε τη δυνατότητα αποστολής των backup σε ένα Azure Backup Vault. Δεν αλλάζει κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με τα όσα ισχύουν για το ίδιο το System Center, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επεκταθούμε αναλυτικά. Η τοπολογία σε λειτουργικό επίπεδο φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

OMS_SCStd1

Κόστος της λύσης

Το ίδιο το module κοστίζει περίπου 36€/μήνα για κάλυψη 2 VMs. Ωστόσο, αν συνυπολογίσουμε το κόστος του υφιστάμενου System Center και των servers που το εξυπηρετούν, μιλάμε για μία συνολικά πολύ ακριβότερη λύση από τις δύο προηγούμενες. Ωστόσο, η λειτουργικότητα είναι αυτή που δίνει το System Center με επιπλέον τη δυνατότητα λήψης backup στο Azure.

Αναζήτηση συνεργάτη

Αν σας ενδιαφέρει κάποια από τις παραπάνω λύσεις και αναζητάτε έναν αξιόπιστο συνεργάτη για την εύρεση του βέλτιστου συνδυασμού και την υλοποίηση της πλήρης λύσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την INLINE Technology Consultants.

email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow Me