Browser wars: Πάμε σαν άλλοτε!

Σε λίγες εβδομάδες η Microsoft θα κυκλοφορήσει τον Internet Explorer 9. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί ήδη η έκδοση RC (Release Candidate), η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν. Αυτό που διαφημίζει η Microsoft για τον IE9 είναι η ταχύτητα και η συμβατότητα, τα οποία ανεβάζουν τον IE σε άλλα επίπεδα. Ωστόσο, πόσο αληθείς είναι οι ισχυρισμοί της Microsoft και πόσο αντάξιος του ανταγωνισμού είναι ο IE9; Ο Google Chrome έχει μία σταθερά ανοδική πορεία, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ενώ πρόσφατα ο Mozilla Firefox ξεπέρασε τον IE σε χρήστες στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται τόσο στην υπεροχή των δύο αυτών browsers έναντι του IE όσο και στο ότι η Microsoft υποχρεώθηκε να ενσωματώσει το ballot στα Ευρωπαϊκά Windows που προτρέπουν τους χρήστες να επιλέξουν τον browser της αρεσκείας τους.


Η επίδραση του ballot της Microsoft στη διαμόρφωση του σκηνικού φαίνεται ότι ήταν σημαντική. Αν παρατηρήσουμε το παρακάτω γράφημα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε άρθρο στο ZDNet θα δούμε ότι από την ενεργοποίηση του ballot (κόκκινη γραμμή) οι συσχετισμοί αλλάζουν. Εδώ και μερικούς μήνες ο Firefox ξεπέρασε τον IE, αλλά η πραγματική “απειλή” φαίνεται ότι είναι ο Chrome (πράσινη γραμμή) που αναρριχάται ταχύτατα!

Όσο αφορά τη συμβατότητα που διαφημίζεται τόσο από τη Microsoft, κάναμε μερικά δικά μας τεστ, χρησιμοποιώντας διεθνή αξιόπιστα εργαλεία. Με ελέγχους στο “The HTML5 test” πήραμε τα παρακάτω αποτελέσματα. Το μέγιστο είναι το 400 που δεν συγκεντρώνει κανένας browser.

Όσο αφορά το CSS, δοκιμάσαμε το διάσημο πλέον Acid3 test. Chrome και Mozilla πήραν 100% και 97% αντίστοιχα, ενώ IE8 και IE9RC πήραν 20% και 95% αντίστοιχα, καταλαμβάνοντας και πάλι τις τελευταίες θέσεις.

Όσοι χρησιμοποιούν Microsoft Internet 8 μπορούν να πάρουν μία ιδέα πόσο πίσω βρίσκονται! Ο IE9 δεν έχει πάρει ακόμα την τελική του μορφή, αφού μιλάμε πάντα για την έκδοση RC και όχι την τελική. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους άλλους δύο, τον Chrome και τον Firefox. Οπότε η σύγκριση δεν είναι καθόλου άνιση.

Το άλμα του IE9 σε σχέση με τον IE8 φανερώνει κάτι ακόμα. Το μοντέλο που ακολουθεί η Microsoft με την κυκλοφορία ενός browser μία φορά στα 2 περίπου χρόνια δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει. Αυτό είναι υπεύθυνο για την τεχνολογική υστέρηση του ΙΕ σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η Google, ακολουθώντας το μοντέλο του linux “Release early, release often”, δηλαδή “κυκλοφόρησε νωρίς και συχνά” τον έχει φέρει στην πρωτιά τόσο από τεχνολογικής άποψης όσο και από ρυθμούς εξάπλωσης. Από την άλλη, ο Firefox ακολουθώντας ένα παρόμοιο μοντέλο εξακολουθεί να έχει ανοδική πορεία στην ήδη επιτυχημένη του καριέρα, έχοντας σαφή υπεροχή έναντι του IE.

Η σημαντικότερη ανησυχία όσων χρησιμοποιούν τον IE θα πρέπει να σχετίζεται με το κατά πόσο ο browser τους θα συνεχίζει να είναι τόσο καλός όσο είναι σήμερα. Γιατί σε δύο μήνες όσοι χρησιμοποιούν Chrome και Firefox θα έχουν νέες, ανανεωμένες και καλύτερες εκδόσεις. Αλλά όσοι χρησιμοποιούν IE, θα πρέπει να περιμένουν κανά δυο χρονάκια μέχρι να βγει καλύτερη έκδοση. Όλη αυτή τη διετία θα παραμένουν με έναν τεχνολογικά ξεπερασμένο browser.

Αν η Microsoft δεν αλλάξει μοντέλο ανάπτυξης και δεν αποφασίσει να ακολουθήσει τα διεθνή standards έχει την αποτυχία εγγυημένη. Όσο αφορά τα standards φαίνεται ότι αρχίζει και αλλάζει προς τη σωστή κατεύθυνση. Όσο αφορά όμως το μοντέλο ανάπτυξη, μάλλον αυτό θα αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα του browser της!

email

One thought on “Browser wars: Πάμε σαν άλλοτε!

Comments are closed.