Συμφωνία δεκάδων εκατομμυρίων Nokia-Microsoft

Πρόσφατα ανακοινώθηκε συμφωνία μεταξύ των Nokia και Microsoft η οποία αποτιμάται στα μερικά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Πολλά έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες, με τα περισσότερα άρθρα να επικρίνουν την απόφαση της Nokia. Η τελευταία αποτελεί τη #1 εταιρία κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως. Η Nokia έχει αναπτύξει το δικό της λειτουργικό σύστημα με το όνομα Symbian, ενώ το τελευταίο έτος, σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού, αποφάσισε να στραφεί στο λειτουργικό MeeGo. Ωστόσο, το MeeGo φαίνεται ότι κρίθηκε λίγο για μία τόσο μεγάλη και φιλόδοξη εταιρία όσο η Nokia. Έκανε επομένως σωστά η Nokia να στραφεί προς το Windows Mobile 7 της Microsoft; Μήπως χάνει έτσι το τρένο του Google Android; Θα της βγει η κίνηση ή θα αποτελέσει την αρχή του τέλους του Φινλανδικού κολοσσού;

Καταρχάς, το MeeGo ήταν πράγματι λίγο για τη Nokia. Τα δύο μεγάλα λειτουργικά, Google Android και Apple iOS, έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία που πραγματικά έχουν στερήσει από τους υπόλοιπους παίκτες ένα σημαντικό όγκο προγραμματιστών. Πράγματι, οι εφαρμογές που αναπτύσσονται για το MeeGo είναι δραματικά λιγότερες από αυτές για Android και iOS. Η Nokia γνωρίζει πολύ καλά ότι την επιτυχία μιας πλατφόρμας smartphone την καθορίζει η πληθώρα των διαθέσιμων ποιοτικών εφαρμογών. Υπό αυτή την έννοια το MeeGo, ύστερα από 2 περίπου χρόνια ζωής, δεν είχε δείξει ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος της διατήρησης της πρωτοκαθεδρίας της Nokia και συνεπώς ορθώς η Nokia έψαξε για διέξοδο.

Οι διαθέσιμες επιλογές της Nokia δεν ήταν πολλές. Είτε θα πήγαινε με το Android της Google είτε με το Windows Mobile της Microsoft. Όπως έχει αναλυθεί, το Android δεν είναι η πλέον απροβλημάτιστη πλατφόρμα, ενώ το μέλλον του δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι ανταγωνιστικές εταιρίες που έχουν επιλέξει από καιρό την πλατφόρμα Android, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια πρωτοτυπίας στη Nokia. Από την άλλη, το Windows Mobile έχει το όνομα της Microsoft, που αδιαμφισβήτητα αποτελεί εγγύηση. Επιπλέον, χρονικά βρίσκεται μπροστά από την κυκλοφορία της νέας φιλόδοξης έκδοσής του, με το όνομα “7”, που αναμένεται να φέρει σημαντικές καινοτομίες και αποτελεί προσωπικό στοίχημα της ίδιας της Microsoft.

Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη για τη Nokia. Η Microsoft έψαχνε απεγνωσμένα έναν στρατηγικό συνεργάτη για να λανσάρει δυναμικά τη νέα πλατφόρμα της. Η Nokia ως #1 στον χώρο των κινητών τηλεφώνων ήταν η καλύτερη επιλογή. Έτσι εξηγείται όχι μόνο το πόσο γρήγορα πάρθηκαν οι αποφάσεις και από τις δύο πλευρές αλλά και ο λόγος για τον οποίο η Microsoft φέρθηκε τόσο απλόχερα στη Nokia, προσφέροντας δίχως πολλή σκέψη μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ως χρηματοδότηση για την έναρξη της φιλόδοξης συμμαχίας της.

Η παραπάνω συμμαχία δυστυχώς έχει και τα θύματά της. Η Nokia, για να καλύψει τις ανάγκες του MeeGo, είχε πάρει υπό την αιγίδα της το Qt Framework project εξαγοράζοντας την εταιρία Trolltech. Δυστυχώς για το Qt Framework, δεν χωράει στη νέα συμμαχία αφήνοντας το μέλλον του αβέβαιο παρά τις όσες καθησυχαστικές υποσχέσεις της Nokia. Καθώς το Qt Framework αποτελεί ελεύθερο λογισμικό (πάνω στο οποίο βασίζεται το δημοφιλές KDE περιβάλλον του Linux), τα νέα είναι δυσάρεστα σε ευρύτερο επίπεδο.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τη Nokia. Η Nokia χρωστάει τη μέχρι τώρα επιτυχία της στο Symbian, που αποτελεί κατεξοχήν κλειστό λογισμικό. Η Nokia έδωσε μία ευκαιρία στο ελεύθερο λογισμικό μέσω του MeeGo, αλλά το τελευταίο οφείλουν όλοι να παραδεχτούν ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Είτε η Nokia θα έπαιρνε τώρα μία γενναία απόφαση υιοθετώντας μία δυναμικά ανερχόμενη πλατφόρμα με ένα μεγάλο όνομα από πίσω της, όπως το Microsoft Windows Mobile, είτε θα έπρεπε να προετοιμαστεί για μία τεράστια συρρίκνωση του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά μέσα στην επόμενη διετία. Το κλειστό λογισμικό της “βγήκε” μία φορά. Είναι λογικό, μετά την αποτυχία του MeeGo, να εμπιστευτεί για άλλη μία φορά μία κλειστή πλατφόρμα, αρπάζοντας την ευκαιρία να αποτελέσει τον μεγάλο στρατηγικό συνεργάτη του κολοσσού Microsoft. Και πολύ καλά κάνει!

email