Έχεις GMail; Έχεις πολύ περισσότερα από ένα απλό e-mail!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο κοντά στο cloud computing από τις υπηρεσίες της Google! Το GMail είναι μονάχα ένα ψήγμα των υπηρεσιών της Google προς τους συνδρομητές της. Όλες οι υπηρεσίες στις οποίες θα αναφερθούμε είναι δωρεάν. Έχεις λοιπόν λογαριασμό στο GMail; Ας δούμε τι άλλο έχεις που ίσως δεν γνώριζες!

GMail – Το webmail στα καλύτερά του

Το GMail παρέχει άφθονο αποθηκευτικό χώρο, πραγματοποιώντας το σλόγκαν της Google, “Μην ταξινομείτε, απλώς αναζητήστε”. Όντως, η αναζήτηση είναι τόσο καλή, που καθιστά την ταξινόμηση της αλληλογραφίας εντελώς άχρηστη! Επιπλέον, υπάρχει πολύ δυνατό φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας που εξασφαλίζει ότι το spam παραμένει εκτός του γραμματοκιβωτίου μας!

Η εφαρμογή GMail ενσωματώνει ακόμα τρις υπηρεσίες. Τις επαφές, τις εργασίες και το Google Talk. Οι επαφές επιτρέπουν την καταχώρηση των επαφών μας, τις οποίες μπορούμε να ταξινομήσουμε βάζοντας ετικέτες της αρεσκείας μας. Οικογένεια, φίλοι, συνεργάτες, λίστες ταχυδρομείου, κλπ είναι μερικές από τις ετικέτες που μπορούμε να βάλουμε στις επαφές μας. Φυσικά, κάθε επαφή μπορεί να έχει παραπάνω από μία ετικέτα. Τα στοιχεία που μπορούμε να καταχωρίσουμε δεν περιορίζονται στο e-mail, αλλά μπορούμε να βάλουμε τηλέφωνο (οικίας, εργασίας, κινητό, φαξ, κλπ), διεύθυνση (οικίας, εργασίας), σημειώσεις, ιστότοπος, φωτογραφία, κλπ. Μάλιστα, αν βάλουμε διεύθυνση, μπορούμε να την προβάλλουμε στον χάρτη του Google Maps.

Οι εργασίες, είναι μία λίστα με εργασίες ή υποχρεώσεις που θέλουμε να ολοκληρώσουμε. Πχ μπορούμε να βάλουμε “Πληρωμή λογαριασμού ΔΕΗ”, “Περιποίηση κήπου”, “Service αυτοκινήτου”, κλπ. Έτσι, έχουμε μία εποπτική εικόνα των εργασιών μας. Όταν ολοκληρώσουμε μία εργασία, μπορούμε να την επισημάνουμε ως ολοκληρωμένη ή και να τη διαγράψουμε εντελώς.

Τέλος, το Google Talk είναι μία εφαρμογή που μας επιτρέπει να κάνουμε chat με τους φίλους μας που επίσης χρησιμοποιούν το GMail ή την εφαρμογή Google Talk και είναι συνδεδεμένοι εκείνη τη στιγμή.

Ημερολόγιο Google – Πλήρης οργάνωση

Το Ημερολόγιο Google είναι το απόλυτο εργαλείο οργάνωσης. Καταρχάς, επιτρέπει τη δημιουργία πολλαπλών ημερολογίων, πχ ένα για τα προσωπικά μας θέματα, ένα για τα επαγγελματικά μας, κλπ. Δεν υπάρχει περιορισμός στο πλήθος. Κάθε ημερολόγιο έχει το δικό του χρώμα και μπορούμε κάθε φορά να προβάλλουμε μόνο τα ημερολόγια που μας ενδιαφέρουν εκείνη τη στιγμή. Κάθε καταχώριση θα έχει το χρώμα του ημερολογίου στο οποίο ανήκει. Κάθε φορά που δημιουργούμε μία καταχώριση, έχουμε δυνατότητα να ορίσουμε τη διάρκειά της, αν θα είναι ολοήμερο συμβάν και την υπενθύμιση που επιθυμούμε. Η υπενθύμιση μπορεί να είναι παραπάνω από μία. Μπορούμε να ζητήσουμε να μας σταλεί δωρεάν ένα SMS στο κινητό κάποιες ώρες ή μέρες πριν το συμβάν, e-mail ή αναδυόμενο παράθυρο. Για το τελευταίο απαιτείται να είμαστε εκείνη την ώρα συνδεδεμένοι στο GMail. Το δωρεάν SMS πάντως είναι άκρως βολικό!

Επιπλέον, μπορούμε να προσκαλέσουμε κάποιους φίλους στο συμβάν, οι οποίοι θα ειδοποιηθούν σχετικά μέσω e-mail. Τέλος, το συμβάν αυτό μπορούμε να το δημοσιεύσουμε και σε άλλα άτομα που παρακολουθούν το ημερολόγιό μας. Αυτή η λειτουργία είναι πολύ χρήσιμη, ειδικά σε περιπτώσεις συλλόγων ή ομάδων που θέλουν να ανακοινώνουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεών τους ανοικτά στο web. Πχ μπορούμε να έχουμε ένα ημερολόγιο που να είναι εμφανές σε όλους ανεξάρτητα ή μόνο στους φίλους μας όπου θα καταχωρούμε συμβάντα εμφανή δημοσίως. Τα υπόλοιπα ημερολόγιά μας μπορούν να είναι απόρρητα και εμφανή μόνο σε εμάς.

Google Docs – Γραφείο εν κινήσει

Το Google Docs είναι μία σουίτα γραφείου στη οποία έχουμε πρόσβαση μέσω του browser μας και από οποιονδήποτε υπολογιστή έχει πρόσβαση στο Internet. Διαθέτει εφαρμογές για κείμενα, λογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, φόρμες και σχέδια. Το εκπληκτικό είναι ότι παρότι οι λειτουργίες των παραπάνω εφαρμογών δεν μπορούν με τίποτα να συγκριθούν με αυτές από άλλες σουίτες, όπως το Microsoft Office και το OpenOffice.org (ή το νεότερο LibreOffice), τελικά αρκούν με το παραπάνω για να κάνει κανείς σχεδόν όλες τις εργασίες που επιθυμεί. Προσωπικά, έχω δημιουργήσει παρουσιάσεις εντελώς επαγγελματικής ποιότητας τις οποίες έχω χρησιμοποιήσει ζωντανά σε κοινό, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και χωρίς φυσικά να αντιληφθεί κανείς ότι δημιουργήθηκαν με ένα τόσο απλό πρόγραμμα όσο το Google Docs. Ομοίως και με κείμενα που έχω δημοσιεύσει και ήταν γραμμένα επίσης σε Google Docs. Τελικά, για να κάνει κανείς μία σοβαρή δουλειά, δεν απαιτούνται και οι 100.000 λειτουργίες που περιέχουν οι μεγάλες εμπορικές σουίτες, παρά μόνο σε σπάνιες και εξεζητημένες περιπτώσεις. Ούτε φυσικά μπορεί κανείς εύκολα να πει ότι γνωρίζει όλες τις λειτουργίες του Microsoft Office και ότι τις χρησιμοποιεί σε κάθε νέο έγγραφο, λογιστικό φύλλο ή παρουσίαση που δημιουργεί. Το Google Docs διατηρεί μία άριστη ισορροπία ανάμεσα στην πληρότητα των λειτουργιών και την απλότητα της χρήσης. Συν του ότι είναι προσβάσιμο από οποιονδήποτε υπολογιστή!

Μία ακόμα λειτουργία του που είναι άκρως σημαντική είναι ατή του αποθηκευτικού χώρου. Αυτή τη στιγμή, παρέχει στους χρήστες της 2GB αποθηκευτικό χώρο για τα έγγραφά τους. Αυτός ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για έγγραφα Google όσο και για οποιονδήποτε τύπο αρχείο, όπως εικόνες, video, εκτελέσιμα αρχεία, κλπ. Δεν υπάρχει περιορισμός. Τα αρχεία αυτά αποθηκεύονται στο cloud της Google και είναι προσβάσιμα από οπουδήποτε.

Αν κάποιος επιχειρήσει να ανεβάσει στον αποθηκευτικό του χώρο στο Google Docs ένα αρχείο κειμένου (Word ή OpenOffice), λογιστικού φύλλου (πχ Excel) ή παρουσίασης (πχ PowerPoint) θα δει μία επιλογή που αφορά τη μετατροπή του αρχείου σε έγγραφο Google. Αν το επιλέξει, το αρχείο θα μετατραπεί σε μορφή Google Docs και θα είναι άμεσα επεξεργάσιμο από τις εφαρμογές της Google. Αν όχι, το αρχείο θα αποθηκευτεί και ο κάτοχός του θα μπορεί να το κατεβάσει οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί.

Κατά την επεξεργασία ενός αρχείου μέσα στο Google Docs, το αρχείο αποθηκεύεται αυτόματα πολλές φορές. Αν κάποια στιγμή θέλουμε να επαναφέρουμε το αρχείο στην κατάσταση που ήταν μία δεδομένη χρονική στιγμή, μπορούμε να το κάνουμε μέσα από το Ιστορικό Αναθεώρησης. Εκεί φαίνονται όλες οι αλλαγές που έχουμε κάνει από τη δημιουργία του αρχείου. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε άφοβα αλλαγές, τις οποίες αν μετανιώσουμε μπορούμε εύκολα να αναιρέσουμε οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και αν έχουν περάσει αρκετές ημέρες! Πολύ χρήσιμη λειτουργία, που αργά ή γρήγορα θα σας σώσει από κάποιο λάθος κατά την επεξεργασία.

Τέλος, αναφέρουμε ότι ένα αρχείο των Google Docs μπορούμε να επιλέξουμε να εμφανίζεται δημόσια, είτε σε όλους ανεξάρτητα είτε σε συγκεκριμένα άτομα στα οποία θα σταλεί ειδοποίηση μέσω e-mail. Αυτό είναι χρήσιμο για τη συγγραφή εγχειριδίων, οδηγιών, προσκλήσεων ακόμα και παρουσιάσεων. Ειδικά για τις τελευταίες, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μία παρουσίαση μέσω web, στην οποία όσοι παρευρίσκονται (κατόπιν δικής μας πρόσκλησης) θα βλέπουν τις διαφάνειες όπως τις προχωράμε εμείς που κάνουμε την παρουσίαση. Γίνεται δηλαδή δυνατή η παρουσίαση διαφανειών μέσω web!

Το Google Docs είναι από μόνο του ένα μεγάλο κεφάλαιο, για το οποίο μπορούν να γραφούν σελίδες επί σελίδων. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα να ειπωθούν, αλλά τα σημαντικότερα συνοψίζονται στα παραπάνω, τα οποία δεν είναι καθόλου λίγα…

Google Reader – Μείνετε πάντοτε ενήμεροι

Ο Reader είναι μία εφαρμογή ανάγνωσης ειδήσεων. Πιο τεχνικά μιλώντας, είναι ένας RSS & Atom reader. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι λέμε δυο λόγια σχετικά. Οι τεχνολογίες RSS και Atom επιτρέπουν στα sites να ανακοινώνουν όλα τα νέα τους σε μία μορφή που μπορεί να συλλεχθεί εύκολα από προγράμματα συλλογής νέων, όπως το Google Reader. Έτσι, δεν χρειάζεται κάποιος να επισκέπτεται καθημερινά και τα 20 αγαπημένα του sites για να δει αν έχει δημοσιευτεί κάτι νέο. Με μία απλούστατη διαδικασία του ενός κλικ εγγράφεται στην υπηρεσία RSS ή Atom και ο Google Reader αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Μπορεί κανείς να δημιουργήσει φακέλους στους οποίους θα μπαίνουν τα νέα, ώστε να υπάρχει μία κατηγοριοποίηση. Επιπλέον, αν ένα νέο θέλουμε να το μοιραστούμε, μπορούμε να στείλουμε αυτόματα μία ειδοποίηση στους ανθρώπους που πιστεύουμε ότι θα τους ενδιαφέρει. Φυσικά, αν ένα νέο το θεωρούμε σημαντικό μπορούμε να το επισημάνουμε ένα άστρο, ώστε να είναι εμφανές στη λίστα μας. Επίσης, μπορούμε να ακολουθήσουμε έναν φίλο ώστε να ενημερωνόμαστε για ότι νέο ανακοινώσει. Ομοίως, μπορούν φίλοι μας να ακολουθούν εμάς, ώστε με τη σειρά τους να ενημερώνονται για τα δικά μας νέα που ανακοινώνουμε μέσω του Google Reader.

Μεγιστοποιώντας την αξία των υπηρεσιών Google

Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες είναι προσβάσιμες μέσω ενός browser. Για να αυξήσουμε όμως τη χρησιμότητά τους, μπορούμε να κάνουμε κάποιες επιπλέον ενέργειες από τις οποίες θα αποζημιωθούμε με το παραπάνω!

Καταρχάς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον browser της Google, που ακούει στο όνομα Google Chrome. O Chrome είναι βελτιστοποιημένος για τις υπηρεσίες της Google (και όχι μόνο). Έτσι, τα Google Docs τρέχουν ταχύτερα σε αυτόν, όπως άλλωστε και το GMail, η αναζήτηση στο site της Google και σε πολλά άλλα sites. Γενικά ο Google Chrome είναι ένας browser που πρέπει όλοι να δοκιμάσουν. Λία λεπτά δοκιμής αρκούν για να κλέψει την καρδιά οποιουδήποτε χρήστη!

Ανεξαρτήτως του browser που επιλέγουμε, μπορούμε να εγκαταστήσουμε σε αυτόν κάποια plugins που μας φέρνουν σε ακόμα μεγαλύτερη επαφή με τις υπηρεσίες της Google. Πχ το DayHiker είναι ένα plugin που δίνει άμεση πρόσβαση στα ημερολόγιά μας στο Google. Όχι μόνο προβάλλει τα συμβάντα, αλλά μπορεί να επεξεργαστεί τα ημερολόγιά μας και να δημιουργήσει νέες καταχωρήσεις! Ένα άλλο plugin είναι το Google Reader Notifier το οποίο προβάλλει όλες τις νέες καταχωρήσεις στο Google Reader. Έτσι, δεν χρειάζεται να μπαίνουμε κάθε τρεις και λίγο στο Google Reader για να δούμε αν υπάρχει κάποια ενημέρωση. Ο Google Reader Notifier φροντίζει για εμάς και μας ενημερώνει αυτόματα! Σίγουρα μπορεί κανείς με λίγο ψάξιμο να βρει και άλλα χρήσιμα plugins για τον brower της αρεσκείας του, όποιος κι αν είναι αυτός!

Αν είστε κάτοχος κάποιου smartphone με λειτουργικό σύστημα Android θα μπορείτε να επωφεληθείτε ακόμα περισσότερο από τις υπηρεσίες Google. Τα Android smartphones έχουν πολλές ενσωματωμένες λειτουργίες για πρόσβαση στις υπηρεσίες της Google. Μερικές από αυτές είναι:

  • Πρόσβαση στις επαφές Google και ενσωμάτωσή τους με τις επαφές τηλεφώνου. Όλες οι αλλαγές που γίνονται είτε στο τηλέφωνο είτε στο GMail αυτόματα συγχρονίζονται.
  • Πρόσβαση στα e-mails του GMail και αποστολή μηνυμάτων. Και εδώ όλες οι ενέργειες (απεσταλμένα, αναγνωσμένα, κλπ) συγχρονίζονται πλήρως.
  • Ενσωμάτωση Ημερολογίου Google στο ημερολόγιο του κινητού και ειδοποίηση συμβάντος. Ομοίως, υπάρχει πλήρης συγχρονισμός μεταξύ τηλεφώνου και Google Calendar.
  • Google Talk. Κάντε ακόμα και chat από το κινητό σας.
  • Έγγραφα Google. Δεν υπάρχει επίσημη εφαρμογή της Google αλλά το πολύ καλό Documents to Go θα σας δώσει πλήρη πρόσβαση στα Google Docs αρχεία σας (προβολή και επεξεργασία) με μόλις 11€.
Αν δεν είστε κάτοχος Android, τότε μπορείτε να τσεκάρετε το πολύ καλό και δοκιμασμένο MyPhoneExplorer, που θα αναλάβει σε μεγάλο βαθμό τον συγχρονισμό του τηλεφώνου σας με τον Google λογαριασμό σας. Επιπλέον, θα σας επιτρέψει να κάνετε πλήρες backup του τηλεφώνου σας!
Ενδοιασμοί και ανησυχίες
Είναι απόλυτα λογικό, μετά από όλα αυτά να αρχίσει κανείς να σκέφτεται ότι έχουμε μπει σε μία εποχή όπου μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Google, θα έχουν στην κατοχή τους σημαντικές προσωπικές πληροφορίες για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Πράγματι, προσωπικά έγγραφα, οικονομικά στοιχεία και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα βρίσκονται αποθηκευμένα στους servers μεγάλων εταιριών. Αυτή η υπερσυγκέντρωση πληροφορίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά και ηθικά ζητήματα των ημερών μας, για το οποίο δεν έχει ανοίξει ακόμα ένας σοβαρός διάλογος.
Εδώ δεν επιχειρούμε να υποστηρίξουμε καμία πλευρά, παρά μόνο να παραθέσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες της Google. Πριν οποιοσδήποτε αποφασίσει να αποθηκεύσει τον οικονομικό του προϋπολογισμό ή να εισάγει στις επαφές Google ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες για όλους τους φίλους του  θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι πληροφορίες αυτές δεν βρίσκονται αποθηκευμένες στον Η/Υ του αλλά σε κάποιος servers στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανήκουν σε μία ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρία όπως η Google. Δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό να εμπιστευτεί κανείς αυτές τις πληροφορίες σε μία εταιρία, φτάνει να το κάνει με πλήρη επίγνωση. Άλλωστε, η Google είναι από τις εταιρίες με ιδιαίτερα καλό παρελθόν και καταφέρνει να είναι κερδοφόρα χωρίς να παραβιάζει το προσωπικό απόρρητο των χρηστών της. Επιπλέον, σκεφτείτε πόσες πληροφορίες γνωρίζει για εσάς η ασφαλιστική σας εταιρία, η τράπεζά σας, ο πάροχος του e-mail σας ή η εταιρία που υποστηρίζει τεχνικά το δίκτυο της επιχείρησής σας. Επομένως μεγαλύτερη σημασία έχει ποιος είναι ο συνεργάτης σας, αν τον εμπιστεύεστε και ποιες παροχές σας δίνει! Για εμάς, η Google είναι ο αξιόπιστος συνεργάτης που δίνει απλόχερα σημαντικές και χρήσιμες υπηρεσίες!
email