Το ίδρυμα Mozilla Foundation εδώ και αρκετούς μήνες έχει προαναγγείλει την έλευση ενός νέου, βελιωμένου UI (User Interface) για τον Firefox browser. Η ονομασία του είναι Australis και ήδη βρίσκεται σε ιδιαίτερα λειτουργικό επίπεδο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή του στη σταθερή έκδοση εντός του 2013. Για τους ανυπόμονους όμως υπάρχει ήδη διαθέσιμη μία έκδοση του Firefox που χρησιμοποιεί εξολοκλήρου το νέο αυτό interface και λέγεται Nightly UX.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Καταρχάς, το Mozilla Foundation χρησιμοποιεί ένα μοντέλο ανάπτυξης του Firefox που απαιτεί τρεις παράλληλες δοκιμαστικές εκδόσεις. Οι εκδόσεις αυτές, μαζί με την Stable, είναι οι εξής:
- Released (Stable)
- Beta
- Aurora
- Nightly
Η Released έκδοση είναι αυτή που διατίθεται μέσω του επίσημου ιστότοπου του Firefox και την οποία χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειοψηφία. Η Beta είναι η επερχόμενη έκδοση η οποία ακόμα μπορεί να περιέχει μικροπροβλήματα που αισίως θα επιλυθούν μέχρι να μεταπηδήσει στη Released. Η Aurora είναι σε ακόμα πιο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης όπου δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες της κάθε νέας λειτουργίας/βελτίωσης. Η Nightly είναι το πειραματόζωο όπου εφαρμόζονται όλες οι καινοτόμες ιδέες.
Κάθε λίγες βδομάδες (περίπου 5-6) οι εκδόσεις μετακυλούν προς τα πάνω. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή έχουμε:
- Verison 24: Released (Stable)
- Verison 25: Beta
- Verison 26: Aurora
- Verison 27: Nightly
Στις 29 Οκτωβρίου 2013 η παραπάνω εικόνα θα αλλάξει ως εξής:
- Verison 25: Released (Stable)
- Verison 26: Beta
- Verison 27: Aurora
- Verison 28: Nightly
Και η έκδοση 24 που είναι τώρα η τρέχουσα μετά θα μεταφερθεί στο αρχείο (archive) με τις παλιές εκδόσεις.
Η νέα έκδοση του UI ήταν να ενσωματωθεί στη Nightly, δηλαδή στην έκδοση 27. Ωστόσο αντί αυτού, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα παρακλάδι (branch) της 27 με όνομα Nightly UX όπου θα δοκιμάζονται οι νέες ιδέες σχετικά με το User Interface. Μόλις οι προγραμματιστές που αναπτύσσουν την εφαρμογή μείνουν 100% ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, οι καινοτομίες της έκδοσης Nightly UX θα ενσωματωθούν την κλασσική Nightly ή την Aurora και σιγά σιγά θα περάσουν στην ευρείας κυκλοφορίας Released έκδοση.
Μέχρι τότε όμως θα περάσει αρκετός καιρός. Και υπάρχει λόγος για αυτό. Ο Firefox λειτουργεί σε μία πληθώρα λειτουργικών συστημάτων. Windows, MacOS, Linux, Android, FreeBSD, κλπ το κάθε ένα από τα οποία έχει υποεκδόσεις. Πχ στα Windows υπάρχουν τα XP, Vista, 7, 8, 8.1, Windows 8 Style Apps (πρώην Metro Style). Και αντίστοιχα στο MacOS και το Linux (Gnome, KDE, κλπ). Το νέο theme θα πρέπει να λειτουργεί αξιοπρεπώς σε όλες αυτές τις εκδόσεις λειτουργικών, καθώς επίσης και σε θέματα υψηλής αντίθεσης (High contrast themes) για ΑΜΕΑ. Συνεπώς, δεν είνα καθόλου λίγη η δουλειά που πρέπει να γίνει.
Για τους “τολμηρούς” λοιπόν που θα ήθελαν να δουν στον υπολογιστή τους το επερχόμενο UI του Firefox υπάρχει διαθέσιμη η σχετική έκδοση στο εξής site: http://people.mozilla.org/~jwein/ux-nightly/. Μία πρόγευση μπορείτε να πάρετε από την παρακάτω εικόνα.
Σημειώστε όμως ότι αυτή η έκδοση δεν είναι σταθερή. Πρόκειται ουσιαστικά για την Nightly έκδοση με την προσθήκη του νέου UI. Και η Nightly όπως είπαμε ενσωματώνει νέες λειτουργίες που είναι κάθε άλλο παρά δοκιμασμένες. Γιαυτό μην αντιμετωπίσετε το Nightly UX ως τον καθημερινό σας browser. Όχι ότι δε μπορείτε, αλλά θα πρέπει να είστε έτοιμοι για τυχόν δυσλειτουργίες.
Αν θέλετε να έχετε εγκατεστημένες και τις δύο εκδόσεις Firefox (Stable και Nightly UX) προτείνω να δημιουργήσετε δύο διαφορετικά προφίλ, ώστε να μην μπλέκεται η μία έκδοση με την άλλη. Για να το κάνετε αυτό στα Windows κλείστε όλα τα παράθυρα του Firefox, πατήστε στο πληκτρολόγιό σας Windows Button + R, πληκτρολογήστε firefox -p και πατήστε Enter. Θα ανοίξει ο Διαχειριστής προφίλ του Firefox όπου μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο προφίλ με όνομα UX. Όταν ανοίγετε το Firefox θα επιλέγετε το προφίλ Default, ενώ όταν ανοίγετε το Nightly UX θα επιλέγετε το προφίλ UX. Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες δείτε εδώ.
Έχω κατεβάσει την τελευταία έκδοση του firefox και μπορώ να πω ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στο θέμα του UI. Θα τον έκανα default browser τώρα που ο Chrome μου κάνει νερά (μου ζητά συνεχώς να κάνω login στο profile μου) αλλά ο τελευταίος έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι συνδέεται με σημαντικές εφαρμογές της Google.
Η Google, όπως και όλες οι μεγάλες εταιρίες παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών, επιτρέπει την επιλογή να παραμείνει κάποιος συνδεδεμένος ώστε να μην απαιτείται διαρκώς η εκ νέου εισαγωγή username/password. Συνεπώς, δε βρίσκω ιδιαίτερο λόγο να παραμένει κάποιος στον Chrome αν κρίνει ότι ο Firefox τον βελεύει περισσότερο.
Πέρα όμως από το παραπάνω, ο Chrome καταγράφει και αποστέλει πολλές από τις συνήθειές μας όσο αφορά την περιήγηση, κάτι που για πολλούς αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους. Δεν κρύβω ότι ανήκω σε αυτούς και αυτός είναι ο λόγος που προσωπικά έχω πάψει να χρησιμοποιώ, όχι μόνο τον Chrome, αλλά πολλές από τις υπηρεσίες της Google. Δεν αμφισβητώ ούτε ότι η Google δεν είναι η μόνη εταιρία που καταγράφει προσωπικά στοιχεία των χρηστών ούτε ότι είναι ξεκάθαρη για τον τρόπο που συλλέγει και χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες. Ωστόσο, η Google το κάνει τόσο διάφανα και πολύπλευρα που καταντάει υπερβολή. Άλλωστε είναι δύσκολο να ρυθμίσει κανείς ποις πληροφορίες θέλει να μοιράζεται με τη Google και ποιες όχι.
Για αυτό το λόγο προσωπικά συστήνω τον Firefox ως έναν ιδιαίτερα σοβαρό browser που, μεταξύ άλλων, σέβεται πλήρως την ιδιοτικότητα του χρήστη.
Ο Firefox ήταν κάποτε ο αγαπημένος μου browser, αλλά ο Chrome κάνει τα πάντα που θέλω, πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Ειλικρινά, δεν με ενδιαφέρει το data mining που κάνει το Chrome και η Google. Σε καμία περίπτωση, προσωπικά, δε θεωρώ πως συλλέγουν “ευαίσθητα” προσωπικά δεδομένα. Υπάρχει πάντα και το incognito mode!
Το καλό είναι ότι υπάρχουν επιλογές και ο Chrome είναι αδιαμφσβήτητα μία από αυτές. Το incognito mode πάντως έχει άλλη λειτουργία από αυτή που περιγράφεις. Δεν είναι για να μη συλλέγει η Google (ανώνυμα) στατιστικά στοιχεία χρήσης, αλλά για να μη διατηρούνται τα cookies των site που επισκεπτόμαστε μεταξύ των sessions. Καμία σχέση δηλαδή με την “κατασκοπεία” της Google. Φυσικά, το πόσο ενοχλεί το χρήστη κάτι τέτοιο είναι καθαρά προσωπικό θέμα του καθενός. Αρκεί τα όσα κάνει η κάθε εφαρμογή να είναι απολύτως ξεκάθαρα στο χρήστη, ώστε αυτός να μπορεί να κρίνει αν συμβαδίζει ή όχι με τις προτιμήσεις του.