Cisco VPN Client στα Windows 8.1

ciscoVpnClientKickoffΤα Windows 8.1 κυκλοφόρησαν την περασμένη βδομάδα ως δωρεάν αναβάθμιση στους υφιστάμενους χρήστες των Windows 8. Αν και ενσωματώνουν μεγάλο εύρος παραμετροποιήσεων που αφορά το Windows 8 Style (πρώην Metro Style) και το κλασσικό Desktop περιβάλλον, σε όσους δεν άρεσε το περιβάλλον των 8 σίγουρα δεν θα τους αρέσει ούτε αυτό των 8.1 . Ωστόσο, για τους πιστούς των Windows 8, τα 8.1 είναι ότι ήταν το Office 2010 μετά το Office 2007. Μία από τα ίδια, με αρκετές όμως βελτιώσεις, τόσο στο προσκήνιο όσο και στα ενδότερα και πιο ουσιαστικά του συστήματος.

Στο παρόν όμως άρθρο θα αναφερθώ σε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισα μετά την αναβάθμιση. Η αλήθεια είναι συνάντησα περισσότερα του ενός προβλήματα, όπως πχ ότι δε λειτουργούσε σωστά το Outlook 2013. Όμως σχεδόν όλα επιλύθηκαν με απανωτά Windows Update. Όλα εκτός από ένα πολύ σημαντικό. Η λειτουργία του Cisco (IPSec) VPN Client.

Το πρόβλημα εν ολίγοις, για να πούμε και μερικά τεχνικά στοιχεία, ήταν ότι τα Windows 8 χρησιμοποιούν έναν virtual network adapter driver που ονομάζεται NDIS 6.30. Πάνω σε αυτόν τον driver πατάει ο Cisco VPN Client. Ωστόσο, ο Cisco VPN Client είναι φτιαγμένος για την έκδοση 5 του NDIS, οπότε έτσι κι αλλιώς δε μπορεί να “μιλήσει” με τον 6.30 των Windows 8. Γιαυτό έχει δημιουργηθεί ένα wrapper για το NDIS 6.30 έτσι ώστε να μπορεί ο Cisco VPN Client να επικοινωνήσει με τον driver NDIS 6.30 . Ο wrapper αυτός είναι ο DNE (Determinist Network Enhancer). Ωστόσο, ο DNE αυτός δεν λειτουργεί σωστά με την έκδοση 6.40 των Windows 8.1 .

Η λύση είναι η χρήση ενός νεότερου DNE. Η Citrix, καθότι χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία στα δικά της προϊόντα virtualization διαθέτει έναν συμβατό DNE που επιτρέπει την επικοινωνία του Cisco VPN Client με τον NDIS 6.40 των 8.1 . Η λύση λοιπόν συνοπτικά είναι η απεγκατάσταση του Cisco VPN Client, η εγκατάσταση του DNE Update και η επανεγκατάσταση του Cisco VPN Client. Οι παρακάτω οδηγίες προέκυψαν με συλλογή στοιχείων από διάφορα forum και λίστες στα οποία βρήκα σκόρπια μέρη της λύσης και όχι την πλήρη λύση, την οποία αποτυπώνω παρακάτω. Για ευνόητους λόγους είναι στα αγγλικά.

  1. Uninstall Cisco VPN Client
  2. Reboot
  3. Install Citrix DNEUpdate (32 or 64-bit, depending on your system)
    Citrix DNEUpdate page
    32-bit direct link
    64-bit direct link
  4. Install Cisco VPN Client (32 or 64-bit, depending on your system)
  5. Reboot
  6. Check registry HKLM\System\CurrentControlSet\Services\CVirtA\DisplayName
    For 32-bit systems correct value is: Cisco Systems VPN Adapter
    For 64-bit systems correct value is: Cisco Systems VPN AdapterCisco Systems VPN Adapter for 64-bit Windows
  7. Check Network Connections. You should see a Local Area Connection named “Cisco System VPN Adapter” or “Cisco System VPN Adapter for 64-bit Windows” which HAS to be disabled. If it is enabled, disable it. If it’s not there re-install Cisco VPN CLient.
  8. Reboot
  9. Check if you can connect to a remote site. If you can, you are OK. If not, proceed to next step.
  10. Go to C:\Program Files (x86)\Cisco Systems\VPN Client and change compatibility settings to “Windows 7” for All users to the following files:
    cvpnd.exe
    vpngui.exe
  11. Reboot
  12. You should be OK now!

A working environment should always have correct values as described at steps 6 and 7. Use step 10 only if, inspite all the other steps, you are still unable to connect.

Please let me know if this was helpful and, if not, what went wrong so I can update the article.

Cheers!

email