Ultrabooks: Το στοίχημα της Intel

Στην Computex 2011 η Intel παρουσίασε το μεγαλεπίβολο σχέδιό της για τα laptop των επόμενων χρόνων. Η ιδέα βαφτίστηκε “Ultrabook” και συνοψίζεται σε μία γενιά laptop που θα είναι πιο μικρά, πιο ευέλικτα, πιο γρήγορα, πιο ασφαλή, πιο αυτόνομα.Το προφανές είναι ότι κάθε χρόνο τα laptop βελτιώνονται σε όλους τους παραπάνω τομείς, οπότε το εύλογο ερώτημα είναι τί το επαναστατικό φέρει η ιδέα των Ultrabooks.

Το βασικό είναι ότι η Intel έχει θέσει σαφείς στόχους. Δεν περιορίζεται στο “πιο μικρό” αλλά θέτει σαφώς τον περιορισμό των 2cm ως μέγιστο ύψος. Ομοίως, έχει θέσει και άλλους περιορισμούς, πολλούς από τους οποίους όμως δεν έχει ανακοινώσει ακόμα. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε:

  • 2cm μέγιστο ύψος
  • Άμεση εκκίνηση με χρήση της τεχνολογίας Intel Rapid Start
  • 5 έως 8 ώρες αυτονομία
  • Ενισχυμένη ασφάλεια δεδομένων σε περίπτωση κλοπής

Τα παραπάνω αποτελούν μία καλή βάση. Επιπλέον, το πλήρες σχέδιο θα ολοκληρωθεί σε 3 φάσεις έως το 2014, οπότε και, σύμφωνα πάντα με την Intel, τα Ultrabooks θα παρέχουν την ισχύ των συμβατικών σταθερών Η/Υ, αυτονομία που σήμερα μόνο τεχνολογίες όπως αυτή των Atom μπορούν να παρέχουν και υψηλή φορητότητα. Και όλα αυτά σε ένα οικονομικό πακέτα, κάτω των 1.000 δολαρίων. Οι εκτιμήσεις θέλουν την αγορά laptop μέχρι το 2013 να απαρτίζεται κατά 40% από Ultrabooks.

Από τεχνικής άποψης, η ιδέα των Ultrabooks ουσιαστικά παρέχει στους κατασκευαστές την πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούν να χτίσουν τις δικές τους λύσεις. Έτσι, αποδεσμεύονται από το φόρτο ανάπτυξης δικών τους τεχνοτροπιών ώστε να πετύχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Άλλωστε, η Intel είναι ο ιδανικότερος όλων για να αναπτύξει σωστά μία τέτοια πλατφόρμα στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι κατασκευαστές. Από χρηστικής άποψης, τα Ultrabooks αποτελούν μία νέα επανάσταση διότι στην τελική τους μορφή θα μπορούν να μετατρέπονται από δυνατά μηχανήματα εφάμιλλα των desktops σε “ελαφρά” tablets. Και όλα αυτά με μία μόνο συσκευή και σε αρκετά προσιτή τιμή.

Τα πρώτα Ultrabooks αναμένονται εντός του φθινοπώρου και είναι τα Asus UX21, Lenovo IdeaPad U300s και LG P220.

email