Νέες CPU από την Intel

Με νέους επεξεργαστές της σειράς Core i3 και Core i5 έρχεται η Intel να δώσει νέα ώθηση στην επιτυχημένη σειρά επεξεργαστών Inte Core i Series. Τα νέα μοντέλα, Core i3 5xx και Core i5 6xx, φέρουν το νέο πυρήνα Clarkdale τεχνολογίας 32nm. Επιπλέον, υπάρχει πλέον ενσωματωμένη κάρτα γραφικών η οποία είναι σε θέση να αναπαράξει κάθε είδους video, συμπεριλαμβανομένου του Blu-Ray, ακόμα και στα οικονομικότερα μοντέλα Core i3. Η κίνηση αυτή μας θυμίζει την αποτυχημένη κίνηση της Cyrix το 1997 με τον επεξεργαστή MediaGX. Φαίνεται ότι η τεχνολογία αλλά και η αγορά είναι πλέον ώριμες να υποδεχτούν την ενσωμάτωση των πολυμέσων στους επεξεργαστές.

Το κέρδος με την ενσωμάτωση της κάρτας γραφικών στον επεξεργαστή είναι η μείωση της κατανάλωση ενέργειας και του κόστους αγοράς. Η στροφή αυτή της Intel θα σηματοδοτήσει μία νέα τάση στους επεξεργαστές. Η AMD θα ήθελε να κάνει πρώτη το βήμα αξιοποιώντας την τεχνογνωσία από την πρόσφατα εξαγορασμένη ATI. Ωστόσο, για άλλη μία φορά η Intel κατάφερε να προλάβει τον ανταγωνισμό. Σίγουρα όμως στο άμεσο μέλλον θα δούμε αντίστοιχες προτάσεις από την AMD, η οποία έχει μείνει ακόμα στην τεχνολογία των 45nm με μόνο όπλο τις δελεαστικές τιμές των επεξεργαστών της.

Το επόμενο λογικό βήμα θα είναι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη νέα γενιά επεξεργαστών της σειράς Intel Atom. Οι Atom απευθύνονται σε χαμηλότερης ισχύος υπολογιστές, όπως τα netbooks, τα tablet PCs και τα nettops. Εκεί, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μείζονος σημασίας και θα αποτελέσει σημείο κλειδί για την διατήρηση της κυριαρχίας της Intel σε αυτή την αγορά, στην οποία το 2011 αναμένεται να μπει δυναμικά η βρετανική ARM.

Τα νέα, αν και ευχάριστα από τεχνολογικής πλευράς είναι ανησυχητικά αφού αμβλύνεται ακόμα περισσότερο η ήδη μεγάλη τεχνολογική και οικονομική διαφορά μεταξύ των ανταγωνιστριών Intel και AMD. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των επεξεργαστών θα  διατηρηθούν στα υψηλά σημερινά επίπεδα, καθώς η Intel δεν έχει ανταγωνισμό στους υψηλών επιδόσεων Η/Υ και τους servers. Πράγματι, μία οικονομική CPU κοστίζει πλέον γύρω στα 100€,. Πριν λίγα χρόνια οι τιμές για τις τότε οικονομικές CPU ήταν λιγότερο από 50€. Κι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι η ψαλίδα μεταξύ Intel και AMD ήταν πολύ μικρή. Και όλα αυτά την ώρα που οι τιμές των Η/Υ ολοένα φθίνουν. Αυτό σημαίνει ότι η Intel απομυζά ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στην αγορά νέων Η/Υ, αφήνοντας στους κατασκευαστές των υπόλοιπων περιφερειακών με μικρότερα περιθώρια κέρδους. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία στασιμότητα στην εξέλιξη των επεξεργαστών αντίστοιχη με αυτή της δεκαετίας του 1990.

email