Πάρτε το Internet στις παραλίες (χωρίς netbook ή smartphone)

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για διακοπές. Ωστόσο, οι διακοπές για πολλούς συνεπάγονται την αποσύνδεσή τους από το Internet, αφού ελάχιστες είναι οι παραλίες με… ADSL συνδέσεις! Η λύση εδώ και χρόνια είναι το mobile Internet στο κινητό μας τηλέφωνο. Οι περισσότεροι χρήστες smartphones πιθανότατα έχουν ήδη συνδυάσει το πακέτο ομιλίας τους με κάποιο πακέτο πρόσβασης στο Internet. Τι γίνεται όμως με όσους δεν διαθέτουν κάποιο καινούριο και ακριβό smartphone αλλά έχουν την ανάγκη να παραμείνουν online ακόμα και στην παραλία;;

Η λύση είναι στο WAP, την Java Mobile Edition και τον Opera Mini Browser. Το πρώτο είναι ένα πρωτόκολλο περιήγησης που παρέχεται με μορφή υπηρεσίας προστιθέμενης αξίας από τους διάφορους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Η WIND την παρέχει με μόλις 4€ μηνιαίως και την ονομάζει WIND Plus Non Stop. Αντίστοιχες υπηρεσίες έχουν οι Vodafone και Cosmote με παρόμοια κόστη. Καθώς εδώ δεν γίνεται κάποια διαφήμιση των εν λόγω εταιριών, όποιος ενδιαφέρεται ας απευθυνθεί στον πάροχό του για τεχνικές πληροφορίες και ερωτήσεις περί χρεώσεων. Η ουσία είναι ότι η υπηρεσία υπάρχει, είναι προσιτή σε όλους και συνεργάζεται σχεδόν με όλα τα κινητά.

Το δεύτερο που χρειάζεται κανείς είναι μία συσκευή τηλεφώνου με έγχρωμη οθόνη και τη συμβατότητα με το Java Mobile Edition. Αν τρέχει κανείς στο κινητό του τα κλασσικά παιχνιδάκια Java, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κινητό του διαθέτει τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

“Μακρινή” απεικόνιση

Τρίτο και τελευταίο είναι η λήψη του Opera Mini Browser είτε από το PC μας (οπότε μετά με καλώδιο ή USB το περνάμε στο κινητό) είτε απευθείας από το κινητό με τον ενσωματωμένο browser του κινητού μας, πηγαίνοντας στη διεύθυνση m.opera.com . Η εγκατάσταση είναι απλή υπόθεση, φτάνει να έχουμε ρυθμίσει σωστά το κινητό μας για WAP πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η χρήση του Opera Mini Browser είναι πολύ εύκολη. Η ιδέα είναι ότι βλέπουμε μία “μακρινή” απεικόνιση της σελίδας που επισκεπτόμαστε. Ένα πλαίσιο μας δείχνει τα σημεία όπου μπορούμε να κάνουμε ζουμ. Με τα βελάκια στο πληκτρολόγιο του κινητού μας μετακινούμε το πλαίσιο. Κάνοντας κλικ (ή με το 5) κάνουμε ζουμ. Ξανά με το 5 επιστρέφουμε στη “μακρινή” απεικόνιση. Όσο είμαστε σε κατάσταση ζουμ μπορούμε να κάνουμε κλικ σε έναν σύνδεσμο και να τον ακολουθήσουμε.

Απεικόνιση με ζουμ

Προφανώς δεν μπορούμε να δούμε video ή περιεχόμενο Flash. Ούτε η Javascript που χρησιμοποιούν πολλά sites υποστηρίζεται. Όμως τα περισσότερα sites θα μπορείτε να τα δείτε κανονικά. Το ίδιο και τα e-mail σας μέσω του web interface. Επίσης, πολλά sites αναγνωρίζουν ότι πλοηγείστε από κινητό τηλέφωνο και προσαρμόζουν το περιεχόμενο για ακόμα πιο εύκολη και ξεκούραστη χρήση. Αυτό πχ το κάνουν πολλές υπηρεσίες της Google, όπως το GMail, τα Google Docs, το Google Search και πολλά άλλα sites.

Για να δείτε μία ζωντανή επίδειξη της εφαρμογής Opera Mini Browser μπορείτε να μπείτε εδώ από το PC σας. Θα έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή και να την αξιολογήσετε πριν την εγκαταστήσετε στο κινητό σας. Να έχετε στο μυαλό σας ότι όσο μεγαλύτερη οθόνη διαθέτει η συσκευή σας, τόσο πιο άνετη θα είναι η χρήση του Opera Mini Browser. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Αν δεν έχετε ενεργοποιήσει κάποιο συμβόλαιο πρόσβασης WAP ή δεν έχετε κάνει σωστά τις ρυθμίσεις στο κινητό σας, ενδέχεται να υποστείτε χρέωση με βάση τον όγκο των δεδομένων, με αποτέλεσμα να σας έρθει ένας λογαριασμός αρκετών εκατοντάδων ευρώ!! Γιαυτό πριν αρχίσετε να πλοηγείστε αμέριμνοι από το κινητό σας ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ότι οι ρυθμίσεις έχουν γίνει σωστά και ότι το συμβόλαιό σας με τον πάροχο αναφέρει ρητά τις χρεώσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι σταθερές ανά μήνα και ανεξάρτητες από την χρήση που θα κάνετε. Για μεγαλύτερη σιγουριά επισκεφθείτε ένα κατάστημα του παρόχου σας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αιτία υπερβολικής χρέωσης αυτός ο οδηγός.

email