Πρώτες εντυπώσεις από τον Mozilla Firefox 4 Beta1

Βγήκε χθες η πρώτη beta έκδοση του Mozilla Firefox 4. Την κατεβάσαμε από εδώ και τη δοκιμάσαμε σε περιβάλλον Windows 7. Οι πρώτες εντυπώσεις θετικές, με εμφανείς επιρροές από τον Google Chrome. Στις βελτιώσεις περιλαμβάνονται η ανανεωμένη εμφάνιση με τις καρτέλες πάνω από την μπάρα διεύθυνσης, η ταχύτερη μηχανή Javascript και η μεγαλύτερη υποστήριξη HTML5 και CSS3. Η νέα μηχανή Javascript παρότι είναι ταχύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις της σειράς 3.6.x ξεπερνά σε επιδόσεις μόνο την preview έκδοση του IE9, καθώς Chrome, Opera και Safari παραμένουν μακράν ταχύτεροι.

Από προεπιλογή δεν εμφανίζεται η Menu Bar, το παράθυρο της εφαρμογής είναι πιο μαζεμένο και η βελτίωση της λειτουργικότητας συνοδεύεται και από αντίστοιχη αισθητική αναβάθμιση. Στην ταχύτητα δεν παρατηρήσαμε δραματικές αλλαγές. Το πρώιμο της έκδοσης είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρήσουμε μερικά προβληματάκια που πιθανότατα θα επιλυθούν στην τελική έκδοση.

Το πρώτο είναι σημαντικό και αφορά την απουσία των κουμπιών ελαχιστοποίησης, μεγέθυνσης και κλεισίματος που έχουν όλες οι εφαρμογές των Windows. Όπως φαίνεται και στο screenshot οι λειτουργίες απουσιάζουν δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό τη χρήση της εφαρμογής σε production environment. Διατηρούμε επιφυλάξεις για την περίπτωση που την ευθύνη για το πρόβλημα την έχει το persona που έχουμε εγκατεστημένο ή κάποιο add-on που δεν είναι πλήρως συμβατό.

Το δεύτερο είναι ότι περιμέναμε το home tab να μην αποτελείται ξανά από μία κενή σελίδα, αλλά να προστεθεί μία λειτουργικότητα παρόμοια με αυτή του ανταγωνισμού. Ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού για το σχεδιασμό του νέου home tab, ελπίζαμε ότι θα βλέπαμε την έκπληξη που μας ετοίμαζε η dev team του Mozilla Foundation. Μάταια. Φαίνεται ότι χρειάζεται κι άλλη αναμονή μέχρι να δούμε την πρόταση του Firefox για το home tab.

Συνολικά το Firefox 4 φαίνεται να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Το Mozilla Foundation αφουγκράστηκε τον ανταγωνισμό και τις απαιτήσεις της τεράστιας βάσεις χρηστών του και δίνει ένα σύγχρονο και πλήρως ανταγωνιστικό προϊόν. Αν το δοκιμάσετε, συνιστούμε τη χρήση του πολύ καλού πρόσθετου Weave που επιτρέπει τον συγχρονισμό όχι μόνο των bookmarks αλλά όλων των features του Firefox (history, ρυθμίσεις, κλπ).

Περιμένουμε με αγωνία την τελική έκδοση!

Ενημέρωση: Ο καλύτερος τρόπος να δοκιμάσει κανείς την τελευταία διαθέσιμη (που έχει ήδη πάει στην Beta2 αυτή τη στιγμή) είναι το Minefield. Το Minefield είναι η κωδική ονομασία της προέκδοσης του Firefox 4 για όσους θέλουν να το δοκιμάσουν. Θα το βρείτε εδώ.

email