Διαχείριση Windows Backup με το wbadmin

wbadmin-iconΚαμιά φορά η λήψη αντιγράφων ασφαλείας με το Windows Backup παρουσιάζει προβλήματα. Ένα σχετικά σύνηθες πρόβλημα είναι ο δίσκος του backup να έχει γεμίσει και να μην είναι δυνατό να ληφθούν νέα αντίγραφα. Αν και το Windows Backup διαθέτει αυτόματη διαχείριση του χώρου στο backup target, το παραπάνω πρόβλημα εμφανίζεται όταν ο όγκος των αρχείων των οποίων τηρούμε αντίγραφα ασφαλείας αυξηθεί απότομα. Μία τέτοια κατάσταση δημιουργείται όταν πχ οι χρήστες ανεβάσουν πολλά και μεγάλα αρχεία στο server ή αποφασίσουμε να προσθέσουμε στο backup job ένα ακόμα volume που έως τώρα δεν το κρατούσαμε backup. Συγκεκριμένα, το Windows Backup δε θα διαγράψει αυτόματα παραπάνω από το 1/8 του συνολικού χώρου του target disk. Στις εκδόσεις πριν το Windows Server 2008 συχνά η λύση ήταν να κάνουμε format τον δίσκο και να ξεκινήσουμε νέο backup schedule. Αυτό συνεπαγόταν την απώλεια όλων των αντιγράφων ασφαλείας που είχαμε έως εκείνη τη στιγμή, κάτι αρκετά επικίνδυνο. Στα Windows Server 2008 και τις επόμενες εκδόσεις, υπάρχει πολύ πιο ανώδυνη λύση.

Όπως σε όλα τα εργαλεία του Windows Server, έτσι και στο Windows Backup η Microsoft ακολουθεί την τακτική να αφήνει κάποιες δυνατότητες αποκλειστικά στο command line. Η λύση λοιπόν δεν κρύβεται στους Wizards και τα παράθυρα, αλλά στη γραμμή εντολών.

Ανοίγοντας ένα Command line ως διαχειριστής μπορούμε να δούμε τις διαθέσιμες εντολές του command line εργαλείου για το backup:

WBAdmin-20150222-1

Εδώ μας ενδιαφέρουν δύο εντολές. Οι wbadmin get versions και wbadmin delete backup.

Με την πρώτη εντολή παίρνουμε μία, συνήθως εκτενή, λίστα των backups που υπάρχουν στο target volume.

WBAdmin-20150222-2

Σε περίπτωση που έχουμε περισσότερα του ενός target disks για το backup μας, μπορούμε να σημειώσουμε από την παραπάνω εντολή το Disk label του δίσκου που έχει γεμίσει. Αυτό φαίνεται και από τα Logs του Backup (στο Application log αν έχουμε Standard/Datacenter edition ή στο Backup\Operational αν έχουμε Essentials edition).

Αν έχουμε μόνο ένα target disk, τότε δεν υπάρχει ανάγκη να σημειώσουμε το Disk label.

Το επόμενο βήμα είναι να διαγράψουμε μερικά παλιά backups από το δίσκο ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος. Έστω ότι θέλουμε να κρατήσουμε μόνο τα τελευταία 30 backups. Αν έχουμε πολλούς δίσκους, τότε αναφέρουμε το Disk label, ως εξής:

wbadmin delete backup -backupTarget:\\?\Volume{776399f4-56c2-4ee5-996b-63485b4ce304}\ -keepVersions:30

Αν έχουμε μόνο έναν, τότε μπορούμε να παραλείψουμε την παράμετρο -backupTarget:

wbadmin delete backup -keepVersions:30

Το αποτέλεσμα είναι κάπως έτσι:

WBAdmin-20150222-3

Ενδέχεται να χρειαστεί να αφαιρέσουμε περισσότερα backups, δηλαδή να κρατήσουμε λιγότερα αντίγραφα. Τουλάχιστον δεν απαιτείται να τα διαγράψουμε όλα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό!

email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow Me