Nokia Lumia 710: Ένα smartphone στα μέτρα μου

Το πρώτο μου smartphone ήταν ένα Sony-Ericsson με Android. Μετά από ενάμισι έτος χρήσης ήρθε ο καιρός να το αντικαταστήσω με κάτι πιο σύγχρονο. Έτσι, τον περασμένο Απρίλιο αγόρασα το Nokia Lumia 710 με Windows Phone 7.5 . Η μετάβαση από μία αρκετά ανοικτή πλατφόρμα όπως είναι το Android σε μία ιδιαίτερα κλειστή όπως αυτή του WP7 ομολογώ ότι ήταν αρκετά δύσκολη έως και απογοητευτική. Ειδικά στην αρχή, όπου σιγά σιγά διαπίστωνα δεν υπήρχαν αντίστοιχες εφαρμογές με αυτές που είχα στο Android smartphone μου. Χρήσιμες εφαρμογές για παρακολούθηση του 3G όγκου δεδομένων, WiFi frequency scanner και VPN client έως λιγότερο σοβαρές όπως το Google Sky, κλπ απλά δεν υπάρχουν στο WP7. Επιπλέον, πολλά πράγματα δεν γίνονται με τον τρόπο που είχα συνηθίσει, αλλά απαιτούν να μπω εγώ στη λογική του WP7. Πχ η μουσική μου συλλογή ταξινομείται σε φακέλους Rock, Pop, Classic, κλπ. Το WP7 απαγορεύει σε μία εφαρμογή να δημιουργήσει λίστα με βάση τους φακέλους, παρά μόνο με βάση τον καλιτέχνη, το album, κλπ. Δηλαδή ΚΑΜΙΑ εφαρμογή δεν υποστηρίζει αναπαραγωγή φακέλου! Όταν ξεπέρασα το αρχικό σοκ και άρχισα να μπαίνω στη λογική του αλλά και να βρίσκω εναλλακτικές προσεγγίσεις, τότε μπόρεσα να εκτιμήσω και να απολαύσω το νέο μου smartphone, το οποίο μπορώ να πω ότι συνολικά με βολεύει πολύ περισσότερο από το παλιό μου Android.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι η απλότητα του interface του (UI) κάτι που το καθιστά φιλικό και εύκολο στη χρήση. Ανεξαρτήτως του τι κάνεις κάθε στιγμή, αποκρίνεται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου σε οποιοδήποτε άγγιγμα πλήκτρου. Άνοιξες κατά λάθος μία βαριά εφαρμογή (πχ Skype) και θέλεις να το ακυρώσεις. Την ώρα που ακόμα φορτώνει το πρόγραμμα (3-4 δευτερόλεπτα συνολικά) πατάς το πλήκτρο “Πίσω” και ΑΜΕΣΩΣ επιστρέφεις στο μενού. Καμία απολύτως καθυστέρηση. Η αποκρισιμότητα φαίνεται ότι αποτέλεσε βασικό κριτήριο σχεδιασμού για τη Microsoft και μπορώ να πω ότι τα έχει καταφέρει θαυμάσια. Έχω χρησιμοποιήσει Androir smartphones αξίας άνω των 600 € με διπύρηνους επεξεργαστές 2GB RAM, κλπ που δεν φτάνουν ούτε κατά διάνοια την απόκριση του ταπεινού μου Nokia Lumia 710 που δεν έχει ούτε τη μισή τιμή.

Μετά είναι η συνολική εμπειρία χρήσης. Έχω ξεχάσει τι πάει να πει ότι μία εφαρμογή έχει κολλήσει ή ότι πρέπει να κλείσει γιατί “κάτι δεν πήγε καλά”. Όλα λειτουργούν ρολόι χωρίς πολλά πολλά. Και το κινητό δε χρειάζεται ποτέ επανεκκίνηση, κάτι που το παλιό μου Android όταν άρχιζε να “βαραίνει” ζητούσε απεγνωσμένα. Σε αυτό έχουν συμβάλει οι αυστηρές προδιαγραφές της Microsoft για τις εφαρμογές του Marketplace. Για να μπορεί μία εφαρμογή να μπει στο Marketplace θα πρέπει να σέβεται κάποιους κανόνες που θεσπίζονται ρητά από το API του WP7. Η αυτόματη αυτή διαδικασία αποτρέπει μία εφαρμογή που δεν ακολουθεί πιστά τις προδιαγραφές να συμπεριληφθεί στο Marketplace. Κάτι τέτοιο ακολουθεί και η Apple στο iPhone και μπορεί έτσι να παρέχει μία υψηλή ποιοτικά εμπειρία χρήσης. Αντίθετα, στο Android οι προδιαγραφές είναι πολύ πιο χαλαρές και αφήνουν μεγάλα περιθώρια για προβληματική συμπεριφορά των εφαρμογών. Και αυτό φαίνεται αμέσως όταν κάποιος χρησιμοποιήσει ένα Android smartphone για ένα μόλις μήνα.

Η ποιότητα κατασκευής είναι για μένα το τρίτο κατά σειρά στοιχείο που τοποθετεί ψηλά το  Nokia Lumia 710. Το Gorilla Glass, τα ποιοτικά πλήκτρα, η υψηλής διάρκειας μπαταρία, η μεγάλη και ποιοτική οθόνη (χωρίς να είναι Retina), τα καλής ποιότητας πλαστικά αφήνουν όλα μία αίσθηση ποιότητας. Και μάλιστα σε προσιτό κόστος. Το ίδιο και η ψηφιακή του κάμερα των 5 Megapixels με LED flash η οποία βγάζει αξιοπρεπέστατες φωτογραφίες. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο ήχος που είναι αρκετά δυνατός και ποιοτικός για ένα τυπικό smartphone.

Στο κομμάτι της χρηστικότητας, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την έμφαση που έχει δοθεί στις online και cloud υπηρεσίες. Χωρίς ανάγκη για εξωτερική εφαρμογή, το WP7 μπορεί να συνδεθεί σε μία σειρά υπηρεσιών και να ενσωματώσει στη χρήση του τις λειτουργίες τους. Έτσι, συνδέεται πανεύκολα στο Winodws Live Mail, Facebook, Twitter, Google, LinkedIn και Exchange server καθώς και σε άλλες υπηρεσίες POP3 mail με χειροκίνητη ρύθμιση παραμέτρων. Όλες οι πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία συνδέεται εμφανίζονται με έναν ομοιόμορφο τρόπο στο μενού των επαφών, σε ξεχωριστή σελίδα για εύκολη πρόσβαση με κατανοητό τρόπο. Οι επαφές που έχουμε σε αυτά τα δίκτυα μπορούν να εμφανίζονται, αν το θέλουμε, στη λίστα των επαφών μας. Επίσης, για τους λογαριασμούς Windows Live και Exchange οι αλλαγές που κάνουμε στα στοιχεία των επαφών μας συγχρονίζονται αυτόματα μέσω Internet. Επιπλέον, η υπηρεσία Microsoft Skydrive υπάρχει εγγενώς στο τηλέφωνο επιτρέποντας να ανεβάσουμε τις φωτογραφίες μας στο Skydrive και να τις μοιράσουμε από εκεί σε όποιο κοινωνικό δίκτυο θέλουμε ή να τις στείλουμε με e-mail. Η σουίτα Office υπάρχει εγκατεστημένη με αντίστοιχες δυνατότητες σύνδεσης στο Skydrive. Τέλος, και τα παιχνίδια έχουν σύνδεση στο XBOX Live όπου διατηρείται το σκορ στο προφίλ online λογαριασμού μας και στον οποίο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση από οπουδήποτε (υπολογιστή ή XBOX 360), αρκεί να υπάρχει σύνδεση στο Internet.

Τα παραπάνω συνοδεύονται και από τα αρνητικά τους, όπως άλλωστε ανέφερα στην αρχή του άρθρου. Τα αρνητικά, τουλάχιστον με τη χρήση που κάνω εγώ και με τις δικές μου ανάγκες συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Μικρή ποικιλία εφαρμογών
  • Κάποιες εφαρμογές δεν υπάρχουν καθόλου λόγω απαγόρευσης από το API. Έτσι, δεν υπάρχει εφαρμογή που να αναφέρει τον διακινούμενο όγκο δεδομένων σε 3G δίκτυο ούτε VPN client.
  • Ο Media Player χρησιμοποιεί τις (δύσχρηστες) playlists του Windows Zune και όχι τη δομή των φακέλων που δημιουργεί ο χρήστης.
  • Δεν υπάρχει τρόπος πρόσβασης στα περιεχόμενα του κινητού σε επίπεδο αρχείου. Αν κάποιος θέλει να αντλήσει μία φωτογραφία που τράβηξε θα πρέπει είτε να την ανεβάσει στο Skydrive από το κινητό του είτε να κάνει έναν συγχρονισμό εικόνων από την εφαρμογή Zune.
  • Δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της περιφερειακής μνήμης με κάρτα (πχ microSD).

Επίσης, μιας και πρόσφατα η Microsoft εξαγόρασε το Skype θα περίμενε κανείς μία καλύτερη ενσωμάτωση του Skype στο WP7. Κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει. Αντίθετα, το Skype δεν υποστηρίζει την εκτέλεση στο παρασκήνιο, δηλαδή όσο δεν εκτελείται στο προσκήνιο φαινόμαστε offline και δε μπορεί κάποιος να μας καλέσει! Καθώς η εξαγορά του Skype πραγματοποιήθηκε μετά την κυκλοφορία του WP7, αναμένεται αυτό να αλλάξει μέσα στους επόμενους μήνες. Ας ελπίσουμε ότι οι προσδοκίες μας θα ικανοποιηθούν!

Παρά τα παραπάνω αρνητικά σημεία, η ζυγαριά κλίνει προς τα θετικά σημεία για το Nokia Lumia 710. Εκτός και αν κάποιος πράγματι δε μπορεί να ζήσει με κάποια από τα χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει, το Nokia Lumia 710 είναι ένα άριστο κινητό του οποίου τα θετικά θα μαγέψουν αμέσως τον κάτοχό του και θα τον κάνουν να νιώσει ότι επένδυσε σε ένα αξιόλογο κινητό/συνεργάτη που δεν θα τον αφήσει απογοητευμένο.

Κλείνοντας, αναφέρω δύο πράγματα που ίσως φανούν χρήσιμα σε όσους ενδιαφερθούν για τη σειρά WP7 smartphones της Nokia. Για εύκολη δημιουργία playlists με βάση τη δομή φακέλων, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το σωτήριο προγραμματάκι KritZu. Αναζητήστε το στο Google. Δεύτερο, η Nokia πρόσφατα έβγαλε το Lumia 610 που βασίζεται στις νέες, χαμηλότερες προδιαγραφές της Microsoft για το WP7. Αν και έχει δελεαστική τιμή, είναι σαφώς υποδιέστερο από τα 710 και 800. Οι δε προδιαγραφές του είναι τόσο χαμηλές που του απαγορεύουν να εκτελέσει αρκετές εφαρμογές, όπως πχ το Skype και διάφορες άλλες. Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει το σχετικό άρθρο του ZDNet, το οποίο αναφέρει αρκετά αρνητικά για αυτό το smartphone.

email