Skydrive: Πρώιμη αντεπίθεση στο Google G-Drive

Την ώρα που οι ειδήσεις για το Google G-Drive δίνουν και πέρνουν, εν αναμονή της ανακοίνωσής του από τη Google τις ερχόμενες μέρες, η Microsoft αιφνιδιάζει δίνοντας νέο αέρα στο δικό της SkyDrive. Με μία νέα εφαρμογή για PC, Android και iPhone δίνει νέα λειτουργικότητα στο, μέχρι χθες, αποκλειστικά web-ικό περιβάλλον του. Η νέα εφαρμογή, όσο αφορά την εγκατάσταση σε Windows PC, λειτουργεί όμοια με το παλιό, καλό και επιτυχημένο Dropbox. Δημιουργεί ένα φάκελο στον υπολογιστή, ο οποίος περιέχει όλα τα αρχεία του χρήστη SkyDrive, τα οποία συγχρονίζει τοπικά στον υπολογιστή του.

Η λειτπουργία του είναι διάφανη, απροβλιμάτιστη και δεν απασχολεί τον χρήστη με τεχνικές λεπτομέρειες και τις εργασίες που λαμβάνουν χώρα στο background. Το μόνο που παρατηρεί κανείς είναι μία μικρή ένδειξη πάνω στο εικονίδιο του κάθε αρχείου ή φακέλου που δείχνει εαν ο συγχρονισμός έχει ολοκληρωθεί ή επίκειται να γίνει στα επόμενα λεπτά. Παράλληλα, στο notification area κάτω δεξιά υπάρχει το αντίστοιχο εικονίδιο το οποίο δίνει περισσότερες πληροφορίες όπως το πλήθος των αρχείων που έχουν συγχρονιστεί και πόσα απομένουν να συγχρονιστούν, η κατάσταση της υπηρεσίας/εφαρμογής, κλπ.

Δυστυχώς, αν και η Microsoft φαίνεται να πρόλαβε τη Google πριν αυτή βγάλει στη δημοσιότητα το πολυαναμενόμενο G-Drive, η ανανέωση αυτή συνοδεύτηκε με μία μείωση του διαθέσιμου χώρου. Το SkyDrive ήταν ο πρωταθλητής της χωρητικότητας, προσφέροντας δωρεάν χώρο 25GB!! Την ώρα μάλιστα που ο ανταγωνισμός δίνει κατά μέσο όρο περίπου 2GB ελεύθερου χώρου! Πλέον όμως, για τους νέους χρήστες ο δωρεάν χώρος του SkyDrive είναι μειωμένος στα 7GB. Όχι ότι είναι λίγος, αλλά σε σχέση με τα 25GB που έδινε, είναι λιγότερο από το 1/3. Οι υφιστάμενοι χρήστες όμως έχουν λίγες μέρες ακόμα ώστε να διεκδικήσουν την παλιά χωρητικότητα με ένα μόνο κλικ και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Όσοι λοιπόν έχετε ήδη λογαριασμό MS Live, MSN ή MS passport σπεύστε!

Για να επιστρέψουμε στα θετικά της υπηρεσίας, η εφαρμογή επιτρέπει την υπηρεσία “fetch files” που δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης των άλλων υπολογιστών σας στα αρχεία του υπολογιστή, ακόμα και αν αυτά δεν τα έχετε “ανεβάσει” στο SkyDrive. Η λειτουργία αυτή απαιτεί ο υπολογιστής που έχει τα αρχεία να έχει εγκαεστημένη την εφαμορμογή SkyDrive, να έχει ενεργοποιημένη τη σχετική λειτουργία και να είναι ανοικτός. Δεν είναι το πλέον βολικό αλλά σίγουρα κάποιοι θα το βρουν χρήσιμο.

Επιπλέον, με ελάχιστο κόστος, 8 έως 37€ ανά έτος, μπορεί κανείς να αγοράσει επιπλέον χωρητικότητα 20GB έως 100GB. Η τιμή κρίνεται αρκετά δελεαστική και όποιος χρειάζεται την επιπλέον χωρητικότητα μπορεί εύκολα να την αγοράσει.

Αναμένουμε το Google G-Drive και, εν συνεχεία, τις αντιδράσεις των υπολοίπων παικτών όπως αυτή του Dropbox. Η μάχη του cloud storage έχει ήδη αρχίσει!

email