Αποφύγετε παράλογα υψηλές χρεώσεις στα smartphones

Τελευταία όλο και περισσότερο συναντάω περιπτώσεις ατόμων που αγόρασαν ένα καινούριο smartphone και είδαν τους λογαριασμούς τους να εκτοξεύονται σε πολλές εκατοντάδες ευρώ! Ο λόγος δεν είναι άλλος από την “by default” ενεργοποιημένη υπηρεσία data που έχουν τα smartphones. Έτσι, ως κάτοχοι ενός νέου smartphone, ενδέχεται να χρησιμοποιούμε την υπηρεσία data εν αγνοία μας, ενώ δεν το αντιλαμβανόμαστε παρά μετά την έκδοση του λογαριασμού και αφού η “ζημιά” έχει ήδη γίνει. Προσοχή λοιπόν! Για αποφυγή παράλογων χρεώσεων διαβάστε μερικές απλές αλλά χρήσιμες οδηγίες.

Για να είμαστε ειλικρινείς, ο υπ’ αριθμόν ένα υπεύθυνος είναι η έλλειψη ενημέρωσης και τεχνογνωσίας που “μαστίζει” τον ελληνικό πληθυσμό. Τα smartphones είναι συσκευές που παρέχουν επιπλέον δυνατότητες από αυτές των κλασσικών κινητών τηλεφώνων. Για να αξιοποιηθούν όμως στο έπακρον αυτές οι δυνατότητες πρέπει να συνδυαστούν με τη δυνατότητα πρόσβασης στο Internet. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα smartphones έχουν από προεπιλογή (by default) ενεργοποιημένη την πρόσβαση στο Internet. Προφανώς, κάποιος που δεν χρειάζεται τις επιπλέον αυτές δυνατότητες (e-mail, κοινωνικά δίκτυα, mobile office, GPS navigation, συγχρονισμός με Η/Υ, κλπ) δεν έχει κανένα λόγο να αγοράσει smartphone.

Η πρόσβαση στο Internet δεν είναι ακριβή και τα περισσότερα προγράμματα (Data plans) παρέχονται με επιβάρυνση μικρότερη των 10€/μήνα. Ωστόσο, αν κάποιος δεν έχει κάποιο data plan ή ξεπεράσει το προπληρωμένο όριο του πακέτου του, κινδυνεύει να χρεωθεί με υπέρογκα ποσά που, ανάλογα με τη χρήση, μπορεί και να αγγίζουν τα 1.000€ σε έναν και μόνο λογαριασμό!! Γιαυτό απαιτείται ΠΟΛΛΗ προσοχή!

Αν διαθέτετε κάποιο smartphone με κινητό Android, υπάρχει ένα πολύ χρήσιμο widget με όνομα “Data traffice” ή “Κίνηση δεδομένων” που σας δίνει τον έλεγχο πάνω στην υπηρεσία πρόσβασης στο Internet. Όπως φαίνεται παρακάτω μπορούμε να προσθέσουμε το σχετικό widget στην επιφάνεια εργασίας μας.

Στο εξής, θα  υπάρχει το παρακάτω εικονίδιο. Όταν η μπάρα είναι γαλάζια (όπως φαίνεται στη εικόνα) η κίνηση δεδομένων είναι ενεργοποιημένη. Αυτή είναι η προεπιλεγμένη συμπεριφορά. Για να την απενεργοποιήσουμε, κάνουμε ένα κλικ πάνω της και βεβαιωνόμαστε ότι η μπάρα από γαλάζια γίνεται λευκή. Πλέον η κίνηση δεδομένων είναι απενεργοποιημένη.

Αν για κάποιο λόγο θελήσετε να ενεργοποιήσετε την κίνηση  δεδομένων τότε αυτό γίνεται πάλι μέσω του ίδιου widget. Αυτή τη φορά όμως θα κληθείτε να επιβεβαιώσετε ότι είστε ενήμεροι ότι ενδέχεται να υπάρχουν χρεώσεις και ότι πράγματι επιθυμείτε την ενεργοποίηση της υπηρεσίας. Ενώ δηλαδή η απενεργοποίηση γίνεται εύκολα και με ένα κλικ, η ενεργοποίηση απαιτεί επιπλέον επιβεβαίωση, όπως άλλωστε είναι το λογικό.

Σημειώστε ότι καμία εφαρμογή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει μόνη της την κίνηση δεδομένων. Ο μόνος τρόπος είναι να το κάνετε εσείς είτε μέσω του παραπάνω widget είτε μέσα από το μενού ρυθμίσεων της συσκευής (οπότε θα ξαναφωτιστεί μπλε η σχετική ένδειξη του widget). Επίσης, η παραπάνω λειτουργία μπορεί να διαφοροποιείται ελαφρώς ανάλογα με τη συσκευή, οπότε συμβουλευτείτε για παν ενδεχόμενο και το εγχειρίδιο χρήσης.

Πολλή προσοχή λοιπόν, ειδικά όταν πρωτοαγοράζουμε ένα smartphones καθώς ως νέοι χρήστες μπορεί εύκολα να χρεωθούμε άσκοπα!

email

2 thoughts on “Αποφύγετε παράλογα υψηλές χρεώσεις στα smartphones

  1. Μία πολύ καλή εφαρμογή για παρατήρηση κίνησης μέσω 3g είναι το 3g watchdog, το οποίο έχει και επιλογή να απενεργοποιηθεί το data traffic μόλις ξεπεραστεί το όριο των MBs που του έχεις ορίσει 😉

  2. Ωραίος Μαρκέλο! Εγώ χρησιμοποιώ το DroidStats που παρέχει πληροφόρηση και για χρόνο ομιλίας, μηνύματα SMS, 3G και σου επιτρέπει να ορίσεις όρια, προειδοποιήσεις, δωρεάν προορισμούς κλήσεων και SMS, κλπ.

Comments are closed.