Η πτώση των desktop και η άνοδος του linux (;;)

Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν μία σαφή τάση για περιορισμό της χρήσης των κλασσικών desktop συστημάτων (πχ Windows, MacOS, Linux) και μία αύξηση στα φορητά συστήματα (iPhone, Android, tablets, κλπ). Φαίνεται δηλαδή ότι στις επόμενες μία δύο δεκαετίες τον πρώτο λόγο θα έχουν οι φορητές και υπερφορητές συσκευές, ενώ τα desktops θα έχουν δευτερεύουσα χρήση. Αυτό καταρχάς σημαίνει μεγάλες αλλαγές στον παγκόσμιο εταιρικό χάρτη πληροφορικής. Εταιρίες όπως η Microsoft θα πρέπει να τρέξουν, αν δεν είναι ήδη αργά, να κάνουν μία ουσιαστική στροφή προς τις φορητές τεχνολογίες και το cloud computing. Πράγματι, κλασσικές consumer products επιχειρήσεις όπως η Apple έχουν πλέον υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από κλασσικές εταιρίες business computing, όπως πχ η Microsoft. Παράλληλα όμως, προμηνύεται και η χαριστική βολή στο περίπου 1% “μερίδιο αγοράς” των συστημάτων linux και κατ’ επέκταση εταιριών όπως οι RedHat, SUSE και Canonical, οι οποίες επίσης θα πρέπει να σπεύσουν να προλάβουν τις εξελίξεις.

Ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, αν όχι το μεγαλύτερο, των smartphones ανήκει πλέον στο linux. Το λειτουργικό σύστημα Android έχει κατακλύσει την αγορά, περιορίζοντας το iPhone σε ένα πιστό αλλά μικρό ποσοστό χρηστών. Το δε Windows Mobile έχει συρρικνωθεί όσο ποτέ και το μέλλον του είναι αρκετά αμφίβολο, ενώ οι όποιοι χειρισμοί της Microsoft για επάνοδό του φαίνονται μάλλον πρόχειροι και χωρίς αποτέλεσμα. Παράλληλα, εκτός του Android υπάρχουν και άλλα linux λειτουργικά, όπως το WebOS, το ChromeOS και το MeeGo, τα οποία είναι πολλά υποσχόμενα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες του Android δεν έχουν καν ιδέα ότι χρησιμοποιούν στο κινητό τους ένα σύστημα linux. Η “εύπεπτη” μορφή του linux που πολλοί περιμέναμε χρόνια τώρα, δεν ήρθε ποτέ (έως τώρα) στο desktop, αλλά ήρθε με τη μορφή κινητών τηλεφώνων και tablets. Εκτός από το ότι αυτό αποτελεί άλλη μία απόδειξη των δυνατοτήτων και της ευελιξίας του ελεύθερου λογισμικού, είναι και ένα φαινόμενο ιδιαίτερης σημασίας για όλους τους φίλους του linux. Δεν είναι κάτι που όσοι έχουμε τεχνικές γνώσεις θα πρέπει να αφορίσουμε ή να μισήσουμε, αλλά ένα φαινόμενο που θα πρέπει να μας κάνει να προβληματιστούμε και, ενδεχομένως, να αναθεωρήσουμε πάνω στο τι είναι τελικά το linux και πως θα θέλαμε να συνεχίσει στο εξής. Είναι μία ευκαιρία για ανάκαμψη του ελεύθερου λογισμικού και για ευρεία αποδοχή του.

Σε αυτό το σημείο, σημειώνω ότι δεν παραγνωρίζω ότι οι βασικές αρχές του ελεύθερου λογισμικού καταστρατηγούνται από projects όπως το Android, το ChromeOS, το WebOS, κλπ. Το ελεύθερο λογισμικό σε αυτά τα projects δεν είναι και τόσο ελεύθερο τελικά. Από την άλλη ο πυρήνας, οι βιβλιοθήκες, τα εργαλεία, οι κοινότητες, κλπ παραμένουν ελεύθερα και πέρα από κάθε έλεγχο εταιριών. Γιαυτό και μιλάω για ευκαιρία αλλά και για αναθεώρηση πάνω στο πως προχωράει στο εξής το ελεύθερο λογισμικό.

Το σίγουρο είναι ότι τα 2-3 χρόνια που διανύουμε αποτελούν σημείο καμπής στην πληροφορική. Τέτοιες ριζικές και επί της ουσίας αλλαγές δεν γίνονται συχνά στην παγκόσμια αγορά. Είναι ένα κρίσιμο σημείο όπου το ελεύθερο λογισμικό, παρά τους κινδύνους και τις απειλές από άσχημες εταιρικές πρακτικές, έχει επιτέλους μία σοβαρή ευκαιρία να δείξει τα δόντια του και να διεκδικήσει το μερίδιο αγοράς που του αντιστοιχεί. Ίσως τελικά, το linux να μην ήταν γραφτό να κυριαρχήσει ποτέ στα desktops. Ίσως η πραγματική ευκαιρία να είναι στα συστήματα mobile. Το μέλλον θα δείξει…

email