Το φθινόπωρο τα νέα μοντέλα netbooks και tablets

Το προηγούμενο φθινόπωρο στην αγορά σερβιρίστηκε ξαναζεσταμένο φαγητό. Netbooks με το νέο επεξεργαστή Intel Atom PineView. Η στασιμότητα ήταν τόσο μεγάλη που ακόμα και αυτή τη στιγμή τα περισσότερα netbooks που πωλούνται διαθέτουν το προηγούμενο μοντέλο Atom επεξεργαστή, αφού το νέο δεν προσέφερε τίποτα σημαντικά διαφορετικό. Η εικόνα αυτή φαίνεται να αλλάζει φέτος, καθώς αναμένουμε τρεις σημαντικές αλλαγές:

  • Tablet computers
  • Τον επεξεργαστή ARM Cortex-A9
  • Το πολυσυζητημένο λειτουργικό Google Chrome OS
Την αγορά των tablets άνοιξε ομολογουμένως η Apple με το iPad. Παρά τις πρώτες αρνητικές κριτικές, αμέσως φάνηκε ότι υπήρχε μεγάλο έδαφος στην αγορά. Τόσο μεγάλο που ο Steve Ballmer της Microsoft ομολόγησε ότι ενοχλείται από την απροσδόκητη επιτυχία της Apple. Θέλοντας να βουτήξουν και τη δική τους ουρά στο μέλι, μεγάλοι κατασκευαστές κάνουν κινήσεις ώστε το επόμενο διάστημα να παρουσιάσουν τα δικά τους tablet προϊόντα. Μάλιστα, η HP πρόσφατα εξαγόρασε την παλιά βασίλισσα των υπερφορητών υπολογιστών, Palm. Έτσι η HP έχει ήδη ανακοινώσει το δικό της tablet (με λειτουργικό Android) ενώ από την Dell αναμένουμε το δικό της tablet με όνομα Streak. Εκεί που υπολογίζουν όλοι αυτοί οι κατασκευαστές είναι στο ότι το iPad έχει περιορισμένη λειτουργικότητα (πχ δε διαθέτει webcam), κουβαλάει την πολιτική πωλήσεων της Apple και έχει αρκετά τσουχτερή τιμή.
Στο κομμάτι των επεξεργαστών, η αγορά φαίνεται να κάνει μία στροφή προς την ARM. Τα λειτουργικά βασισμένα στο linux έχουν εδώ και πολύ καιρό πλήρη υποστήριξη της πλατφόρμας της ARM. Ωστόσο, η Microsoft υποστηρίζει αποκλειστικά την αρχιτεκτονική της Intel. Βλέποντας όμως ότι για να χτυπήσει την αγορά των tablets πρέπει να στραφεί προς τους ARM, έχει αναπτύξει έναν έντονο προβληματισμό και πολύ πιθανό να αναθεωρήσει, υποστηρίζοντας τελικά και τους ARM επεξεργαστές στο λειτουργικό της σύστημα Windows Mobile 7. Ο νέος επεξεργαστής της ARM, που ακούει στο όνομα Cortex-A9 υποστηρίζει πολλαπλούς πυρήνες, συχνότητες λειτουργίας άνω του 1GHz, επιδόσεις ανώτερες από την πλατφόρμα Atom της Intel και χαμηλότερες τιμές. Αρκετά δελεαστικό πακέτο!

Η στροφή της Microsoft προς την ενδεχόμενη υποστήριξη των επεξεργαστών ARM, μπορεί να αιτιολογηθεί αν τη δει κανείς μέσα από το πρίσμα της άφιξης του νέου λειτουργικού συστήματος Google Chrome OS. Το Chrome OS θα παρέχεται από την Google, έναν κολοσσό της πληροφορικής και έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Microsoft. Επιπλέον, βασίζεται στον πυρήνα του linux, ο οποίος υποστηρίζει εγγενώς τους ARM επεξεργαστές. Για το περιβάλλον του χρήστη έχει επιλεγεί ο browser Google Chrome, με τον οποίο οι χρήστες είναι ήδη εξοικειωμένοι. Και τέλος, η Google το έχει διαφημίσει τόσο πολύ που όλη η αγορά το περιμένει με αγωνία.

Η Microsoft λοιπόν βλέπει να χάνει τον έλεγχο μίας αγοράς που η ίδια επινόησε, αυτή την tablets, αλλά πρόλαβε να την αρπάξει μέσα από τα χέρια της η Apple μέσω του iPad. Δικαίως λοιπόν νιώθει ταπεινωμένη μέσα στην ίδια της την έδρα και αναζητεί τρόπους να επανέλθει. Στο παιχνίδι όμως διεκδικούν και άλλοι μερίδιο αγοράς, όπως η HP, η Dell, η Acer και φυσικά η Google. Επομένως, το φθινόπωρο αναμένεται θερμό και γεμάτο εξελίξεις!

email