Moblin + Maemo = MeeGo

Τον Μάιο κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση του MeeGo. Το MeeGo είναι ο καρπός της συνένωσης του Moblin της Intel και του Maemo της Nokia. Πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στον πυρήνα του linux και προορισμένο για netbooks και smartphones. Το δυνατό του σημείο είναι το λιτό και άκρως λειτουργικό interface. Έχει δοθεί έμφαση στην ευκολία, την απλότητα και την παραγωγικότητα.

Το περιβάλλον είναι προσανατολισμένο στη σύνδεση με το Internet, χωρίς όμως να “τρέχει” σε κάποιο cloud όπως κάνουν ανταγωνιστικές λύσεις. Έτσι, διαθέτει σύνδεση για chat σε μια σειρά δικτύων (Facebook, Google Talk, MSN, IRC και πολλά άλλα), browser, σύνδεση με ασύρματα ή/και ενσύρματα δίκτυα, media player, εφαρμογή για webcam καθώς και μία ικανοποιητική συλλογή εφαρμογών για διαχείριση αρχείων και επεξεργασίας εικόνας και ήχου. Επίσης, δεν λείπουν τα παιχνίδια, οι εφαρμογές γραφείου καθώς και η δυνατότητα εγκατάστασης επιπλέον λογισμικού από μια μεγάλη γκάμα ελεύθερου λογισμικού.

Η ταχύτητα απόκρισης του γραφικού περιβάλλοντος είναι εκπληκτική. Το αρχικό “φόρτωμα” του λειτουργικού γίνεται σε σχεδόν μονοψήφιο αριθμό δευτερολέπτων, ενώ όλη η αλληλεπίδραση του χρήστη με το περιβάλλον είναι ότι πιο άμεσο έχουμε δει. Όλα αυτά χωρίς να υστερεί σε ομορφιά, αφού τα eye candies δεν λείπουν. Tooltips και trasision effects υπάρχουν παντού δίνοντας πλήρη αίσθηση ότι το MeeGo είναι ένα απόλυτα σύγχρονο λειτουργικό που δίνει έμφαση όχι μόνο στην ταχύτητα και τη λειτουργικότητα αλλά και στο εικαστικό κομμάτι.

Προς το παρόν το MeeGo διατίθεται μόνο για netbooks. Μάλιστα, έρχεται σε δύο flavours. Μία με τον Chromium ως browser και μία με τον Google Chrome. Όποιος κατεβάσει την δεύτερη έκδοση θα πρέπει να αποδεχτεί το EULA της Google σχετικά με τον Chrome browser, κάτι που συνεπάγεται την αποδοχή στην αποστολή στη Google στατιστικών στοιχείων χρήσης της περιήγησης του χρήστη στο web. Εμείς κατεβάσαμε και δοκιμάσαμε την έκδοση με τον Chromium browser την οποία τρέξαμε ως Live από ένα USB stick. Εκδόσεις με User Interface για smartphones και ενδεχομένως άλλες συσκευές αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

email