Δύο σημαντικές εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι

Δύο μεγάλες ειδήσεις έσκασαν εντός του καλοκαιριού. Η πρώτη αφορά τη στροφή της Hewlett-Packard από τους τομείς των προσωπικών Η/Υ, των tablets, των εκτυπωτών και των κινητών τηλεφώνων σε αυτόν του λογισμικού και των υπηρεσιών. Η απόφαση πάρθηκε από τη νέα διοίκηση της HP, τον Αποτέκερ, που άφησε τη θέση του στη γερμανική εταιρία λογισμικού SAP για να δώσει τα “φώτα” του στην HP. Η κίνηση βρίσκει βάση στο γεγονός ότι το hardware γίνεται ολοένα και λιγότερο κερδοφόρο καθώς και στο ότι η Apple έχει μία πρωτοκαθεδρία στα consumer electronics (βλέπε iPhone, iPad, κλπ) που είναι πρακτικά ασύμφορο να ανταγωνιστεί κανείς στην παρούσα φάση.

Ωστόσο, η HP δεν αναμένεται να έχει εύκολη πορεία με τη στροφή της προς το λογισμικό και τις υπηρεσίες, αφού πλέον τοποθετείται απέναντι σε άλλους κολοσσούς της enterprise business πληροφορικής όπως οι Cisco και IBM. Αν και είναι νωρίς για να κρίνει κανείς αυτή την κίνηση, σίγουρα πρόκειται για ριψοκίνδυνο ελιγμό αφού η HP όντας η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία πληροφορικής παγκοσμίως αφήνει έναν χώρο όπου έχει ήδη χτίσει μεγάλο όνομα για να μπει σε άγνωστα γι’ αυτή νερά.

Η δεύτερη μεγάλη είδηση αφορά την εξαγορά της Motorola Mobility από τη Google. Η Google αντιμετωπίζει την απειλή της Apple, η οποία θέλει να καταστήσει παράνομο το λογισμικό κινητών τηλεφώνων Android της Google. Ο “πόλεμος” αφορά για άλλη μία φορά τις πατέντες λογισμικού. Η Apple προσπαθεί να αποδείξει ότι το Android παραβιάζει κατοχυρωμένες πατέντες που της ανήκουν. Σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί το Android, η Google επεχείρησε να εξαγοράσει την εταιρία Nortel ώστε να ενισχύσει το “οπλοστάσιο” πατεντών της. Ωστόσο οι Microsoft, Apple, Ericsson, EMC, Sony και RIM ένωσαν τις δυνάμεις τους ωστε να αποτρέψουν την κίνηση της Google. Αν και αυτό φάνηκε ως ένα καθοριστικό χτύπημα για το Android, η Google έκανε την έκπληξη εξαγοράζοντας τη Motorola, η οποία διέθετε τεράστιο απόθεμα πατεντών, ικανό για να υπερασπιστούν το Android από τις δικαστικές προσφυγές της Apple. Με αυτή την απροσδόκητη κίνηση οι αναλυτές θεωρούν ότι πράγματι το Android απέκτησε την απαιτούμενη νομική κάλυψη ώστε να συνεχίσει να υπάρχει και να εξελίσσεται για πολλούς μήνες ακόμα πριν η Apple ή κάποια άλλη εταιρία μπορεί να το απειλήσει ξανά νομικά.

Σημειώνεται ότι η Motorola πρόσφατα είχε διασπαστεί σε δύο τμήματα, τη Motorola που κατασκευάζει γενικές ηλεκτρονικές συσκευές και τη Motorola Mobility που ειδικεύεται στα κινητά τηλέφωνα και την οποία εξαγόρασε η Google. Επιπλέον, η Google καθυσήχασε την αγορά ότι η εξαγορά αυτή όχι μόνο δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της με τους κατασκευαστών κινητών Android, αλλά αναμένει να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις πωλήσεις συσκευών Android όλων των κατασκευαστών αλλά και στην περαιτέρω εξέλιξη του περίφημου λειτουργικού.

email