RSS: Μην κυνηγάτε την είδηση, κάντε την να έρθει σε σας

Η πληροφορία σήμερα τρέχει περισσότερο από ποτέ. Καθημερινά κατακλυζόμαστε από νέα, ειδήσεις, ανακοινώσεις, blogs και κάθε είδους νέες πληροφορίες που θέλουμε να παρακολουθούμε ώστε να παραμένουμε ενήμεροι. Αυτό συνεπάγεται ότι πολλές φορές μέσα στη μέρα αναγκαζόμαστε να επισκεπτόμαστε μία αρμαθιά από sites για να συλλέξουμε τυχόν νέες δημοσιεύσεις. Υπάρχει όμως καλύτερος τρόπος! Το όνομά του είναι News feeds, γνωστότερα ως RSS.

Τα  News feeds, ελληνιστί “Τροφοδότες νέων”, είναι μία υπηρεσία που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τις δημοσιεύσεις στα sites που μας ενδιαφέρουν. Κάθε φορά που αναρτάται μία νέα δημοσίευση, δημιουργείται και το αντίστοιχο news feed. Με χρήση ειδικών εργαλείων (όχι και τόσο ειδικών όπως θα δούμε παρακάτω) εμείς ενημερωνόμαστε ότι δημιουργήθηκε μία νέα ανάρτηση, με παρόμοιο τρόπο που φτάνουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα στο ηλεκτρονικό μας γραμματοκιβώτιο. Κάπου εδώ πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν δύο τεχνολογίες News feeds. Η RSS και η Atom. Η RSS είναι παλαιότερη και περισσότερο γνωστή, ενώ η Atom είναι νεότερη και με περισσότερες δυνατότητες. Και οι δύο όμως λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και υποστηρίζονται εξίσου από όλους τους News Readers ή Αναγνώστες Νέων.

Καταρχάς, θα πρέπει το site που μας ενδιαφέρει να υποστηρίζει κάποια από τις δύο παραπάνω τεχνολογίες News feeds. Πρακτικά, αν το παραπάνω πορτοκαλί εικονίδιο υπάρχει στη σελίδα ενός site (συνήθως βρίσκεται στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας) τότε η τεχνολογία υποστηρίζεται. Εναλλακτικά, μπορεί να αναγράφεται κάπου ένας σύνδεσμος με όνομα RSS, Atom ή News feeds. Αφού εντοπίσουμε το εικονίδιο κάνουμε κλικ σε αυτό και μεταφερόμαστε σε μία νέα σελίδα. Ενδεχομένως, η σελίδα αυτή να είναι δυσανάγνωστη. Δεν μας πειράζει αυτό. Εμείς απλά κάνουμε δεξί κλικ και αντιγραφή στην διεύθυνση αυτής της σελίδας, που βρίσκεται πάνω πάνω, στη μπάρα διευθύνσεων του browser μας. Στη συνέχεια επικολλούμε αυτόν τον σύνδεσμο στην εφαρμογή News Reader που διαθέτουμε. Πλέον, ο News Reader μας θα μας ενημερώνει για όλες τις νέες αναρτήσεις στον συγκεκριμένο ιστότοπο.

Εφαρμογές News Reader υπάρχουν αμέτρητες και οι περισσότερες διατίθενται δωρεάν. Μάλιστα, πολλοί Mail clients, όπως το Microsoft Outlook, ο Mozilla Thunderbird και το GMail, διαθέτουν ενσωματωμένο News Reader. Συνήθως δηλαδή, δεν απαιτείται ξεχωριστό πρόγραμμα από αυτό για τα e-mail.

Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται πλέον να γίνεστε θαμώνες στα ειδησιογραφικά sites και τα blogs. Αφήστε τα νέα να έρθουν αυτά σε εσάς, μην τα κυνηγάτε εσείς! 🙂

Το comp.realm.gr διαθέτει News feeds, τεχνολογίας Atom. Ο σχετικός σύνδεσμος βρίσκεται πάνω δεξιά στο “Εγγραφή στο… Αναρτήσεις”. Μπορείτε να ξεκινήστε τώρα κι όλας την εμπειρία σας στα News feeds από το comp.realm.gr!

email