Όλοι οι άσχετοι σου λένε “Βάλε linux”

Πρόσφατα βρέθηκα σε μία πανελλήνια διημερίδα για το ελεύθερο λογισμικό. Έχοντας μεγάλα κενά όπου έπρεπε ο χρόνος μου να γεμίσει κάπως και επηρρεασμένος από κάποιες παρουσιάσεις, αποφάσισα να στήσω στο σπίτι μου έναν IMAP mail server. Συνδέομαι με VPN, δημιουργώ ένα νέο Virtual Machine στον server μου και ξεκινάω να στήνω ένα Debian stable 6.0. Έρχεται η ώρα που πρέπει να εγκαταστήσω και να ρυθμίσω τον Dovecot, τον γνωστότερο ίσως IMAP server στο linux. Τα βρίσκω όμως σκούρα στο στήσιμο του authentication. Κάτι PAM, κάτι SASL, κάτι MySQL.. μπλέχτηκα! Είπα λοιπόν να ρωτήσω κάποιον παρευρισκόμενο. Τι στο καλό;; Τόσοι linuxάδες μαζεμένοι, ένας δεν θα βρεθεί να γνωρίζει;;

Ρωτώντας λοιπόν δεξιά και αριστερά, όποιον έβρισκα μπροστά μου δηλαδή, έμαθα κάτι που δεν ήξερα. Ότι σχεδόν όλοι δεν ήξεραν τι είναι ο Dovecot, επιπλέον δεν είχαν να μου προτείνουν καμία άλλη λύση για IMAP server και οι 1-2 που ήξεραν τον Dovecot δεν ήξεραν να με βοηθήσουν στο πρόβλημά μου! Έμαθα δηλαδή ότι όλοι αυτοί οι geeks του ελεύθερου λογισμικού και του hacking δεν έχουν στήσει ποτέ τους mail server!! Κουλό;; Κι όμως, δεν βρέθηκε ούτε ένας για δείγμα!!

Για να προλάβω κάποιους, το documentation του Dovecot έλεγε πράγματα που στο Debian 6.0 δεν ίσχυαν ή έστω εμένα δεν μου δούλεψαν, παρά το ότι ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες του επίσημου site.

Αναρωτιέμαι λοιπόν ποια θα ήταν η αντίδρασή τους αν τους έλεγα ότι αποφάσισα να τον στήσω με Microsoft Exchange, αφού διαθέτω νομιμότατη ακαδημαϊκή άδεια… Θα άρχιζαν τις αποδοκιμασίες, θα μου έλεγαν πόσα bugs έχουν τα προϊόντα της Microsoft, θα μου αναδείκνυαν τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου λογισμικού, θα μου επεσήμαναν ότι όλοι οι mail servers ανά τον κόσμο στήνονται με linux (εννοείται ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο) και γενικά θα μου εξέφραζαν όλοι την αποψάρα τους για το πόσο σούπες ντούπερ ουάου είναι οι αντίστοιχες λύσεις με ελεύθερο λογισμικό, έναντι των άθλιων εφαρμογών που τολμάει να βγάλει η μισητή Microsoft! Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τέτοια θα ήταν η αντίδρασή τους!

Φυσικά, σε αντίθεση με τους δήθεν hackers, libre software evangelists και λοιπούς άσχετους “ειδικούς” αποφάσισα να αφήσω το συνδυασμό Debian-Dovecot και να προχωρήσω με κάτι που έχω ξαναστήσει και ξέρω ότι δουλεύει. Όχι, δεν εγκατέστησα Microsoft Exchange! Έβαλα CentOS 5.6 και έκανα τη δουλειά μου. Αν και Debianάς, για κάποιο λόγο το CentOS το βρίσκω πιο βολικό για servers. Μου κάθεται προσωπικά καλύτερα.

Εκεί που καταλήγω είναι ότι θα πρέπει η κοινότητα των linuxάδων να είναι πιο προσεκτική. Είναι καλό να υποστηρίζουμε το ελεύθερο λογισμικό και μαζί του όλα τα οφέλη που το συνοδεύουν. Αλλά… βρε 19χρονε, αφού ΠΟΤΕ στη ζωή σου δεν έχεις στήσει IMAP server, ούτε σε linux, ούτε σε Windows, ούτε έχεις δει καν ένα απλό αφαιρετικό διάγραμμα ενός mail server, πώς στα κομμάτια γίνεται να έχεις και άποψη επί του θέματος! Και μάλιστα να αποφαίνεσαι για το πόσο ασφαλής, σταθερή και αξιόπιστη είναι η τάδε και η δείνα λύση, εμπορική ή ελεύθερη;; Πες ένα “Λυπάμαι, δεν γνωρίζω” και άστο να πάει στην ευχή!

Το “Βάλε linux” τελικά έχει αξία όταν αυτός που σου το λέει πράγματι έχει “Βάλει linux” και μάλιστα όχι μόνο στο laptop του, αλλά σε 40-50 μηχανήματα και μάλιστα έχει καταφέρει να πληρωθεί για αυτές τις εγκαταστάσεις! Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε δεν είσαι linuxάς αλλά troll! 😉

email

2 thoughts on “Όλοι οι άσχετοι σου λένε “Βάλε linux”

  1. Έπρεπε να τους ρωτήσεις για να δείς τι θα σου πουν γιατι τώρα όλο το άρθρο βασίζεται σε μια υπόθεση. Εν γένει είναι έτσι σε ότι αφορά ότι προτείνουν (προτείνουμε) linux χωρίς να έχουμε την άπειρη πείρα. Αν το προτείνουμε σε λύση για συγκεκριμενο ζήτημα για το οποίο δεν έχουμε ιδέα τότε έχεις δίκιο.Δεν ήμουν fosscomm.Όμως θεωρώ ότι σε ένα τέτοιο συνέδριο foss δεν είναι ανάγκη να είναι όλοι χρήστες που μοντάρουν το λογισμικό ή στήνουν mail servers κτλ γιατί πολύ απλά μπορεί να μην τους χρειάστηκε ποτέ. Ίσως απλά χρησιμοποιούν αυτά που θέλουν και γενικά είναι υπέρ της ανοικτής φιλοσοφίας.Mail server ούτε εγώ έχω στήσει γιατί απλά δεν έιχα την ανάγκη να το κάνω. Κάλιστα όμως κάποιος μπορεί να θεωρούσε troll τους linuxades που δεν έχουν κάνει kernel compilation… Και τα 2 δεν ευσταθούν για εμένα.Τέλος συμφωνώ ότι εμπειρία σαν αυτή που παραθέτεις (επαγγελματική στήσιμο 40-50 σε μηχανήματα και πληρωμή) είναι πιο αξιόπιστη. Αλλά στα 19 δεν παίζει αυτό. Αλλά παίζει περισσότερο ο ενθουσιασμός που δεν είναι απαραίτητα κακός.feeding the troll 😛

  2. Βασικά φαίνομαι άδικος στο άρθρο και εξηγούμαι. Οι περισσότεροι linuxάδες και ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο συνέδριο ήταν προγραμματιστές και όχι ITs. Αυτός ίσως ήταν ο κυριότερος λόγος που οι απαντήσεις ήταν γενικές και αόριστες. Είμαι σίγουρος ότι αν ρωτούσα πως θα κάνω link την τάδε βιβλιοθήκη σε haskel θα βρίσκονταν πάνω από δέκα άτομα να μου δώσουν έγκυρες απαντήσεις.Γενικά το "ασχολούμαι με ελεύθερο λογισμικό" είναι τόσο γενικό όσο το "ασχολούμαι με τους υπολογιστές".

Comments are closed.