USB 3.0: Η επιστροφή των P.A.N.

Πριν μερικά χρόνια δημιουργήθηκε η ιδέα του P.A.N. (Personal Area Network). Μία συσκευή ενός χρήστη θα μπορούσε να είναι ασύρματα συνδεδεμένη με ένα πλήθος συσκευών που βρίσκονται σε μικρή σχετικά απόσταση. Πληκτρολόγια, ποντίκια, handsfree, αποθηκευτικά μέσα, ηχεία είναι μερικά παραδείγματα. Η υλοποίηση της ιδέας έγινε με το πρωτόκολλο Bluetooth. Ωστόσο, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις το Bluetooth χρησιμοποιείται ευρέως (πχ handsfree) δεν κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το μεγάλο όνειρο του P.A.N.. Ο λόγος; Η μικρή ταχύτητά του και η μεγάλη πολυπλοκότητα που απαιτούσε. Πλέον, το Wireless USB έρχεται να αναβιώσει αυτή την ιδέα και φαίνεται ότι θα το πετύχει!

Καταρχάς το Wireless USB φέρνει ταχύτητες έως και 480Mpbs, δηλαδή 60MB/sec, στην καθόλου μικρή απόσταση των 3 μέτρων! Επιπλέον, μπορεί να υποστηρίξει πληθώρα περιφερειακών, από αποθηκευτικά μέσα έως οθόνες και από πληκτρολόγια έως ηχεία! Και όλα αυτά με απλότητα αλλά και ασφάλεια, κάτι που πάντοτε είναι το νούμερο ένα ζητούμενο στις ασύρματες συνδέσεις! Αν συγκρίνουμε την ταχύτητά του με το ενσύρματο USB 3.0 ή το νεοφερμένο Thunderbolt, τα οποία έχουν ταχύτητες 600MB/sec και 1.2GB/sec αντίστοιχα, ίσως μας φανεί κάπως μικρή. Ποιό είναι λοιπόν το δυνατό σημείο του Wireless USB και γιατί έχει τόση σημασία;

Το δυνατό σημείο του Wireless USB είναι ότι είναι… ασύρματο! Ακριβώς αυτή η δυνατότητα σε συνδυασμό με την σχετικά ικανοποιητική του ταχύτητα και την πληθώρα των υποστηριζόμενων συσκευών μπορεί να ανατρέψει εντελώς τα δεδομένα στην αγορά της πληροφορικής όπως την ξέρουμε σήμερα! Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα smartphones και τα tablets γίνονται όλο και πιο ισχυρά. Σκεφτείτε τώρα ότι έχετε ένα smartphone με Wireless USB. Εκεί έχετε τα e-mail σας, τα bookmarks σας, τις επαφές σας, τις συνδέσεις με τα αρχεία σας στο cloud και λίγο πολύ μέσω αυτού κουβαλάτε μαζί σας όλο το ηλεκτρονικό σας βιος! Ακουμπώντας το στο γραφείο σας αυτό συνδέεται αυτόματα με τα, επίσης Wireless USB συμβατά, πληκτρολόγιο, ποντίκι, οθόνη, ηχεία, κάμερα, εξωτερικό σκληρό δίσκο κλπ. Και ξαφνικά, το ίδιο το smartphone σας μετατρέπεται σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή στον οποίο μπορείτε να εργαστείτε με άνεση!

Αν το παραπάνω σενάριο μοιάζει μακρινό, σκεφτείτε που ήταν τεχνολογικά τα κινητά πριν μερικά χρόνια. Επίσης, το νέο iPad 2 της Apple είναι διπλάσια ισχυρό από το μόλις περσινό iPad, ενώ οι νέοι επεξεργαστές της ARM που θα “φοράνε” τα νέα smartphones και tablets είναι πολλαπλάσια ισχυροί των σημερινών. Το πολύ σε δύο έτη, όπου αναμένεται η ευρεία εξάπλωση του Wireless USB, τα smartphones θα έχουν κατακλύσει την αγορά και θα έχουν ήδη αρχίσει να αντικαθιστούν αρκετά από τα σημερινά laptops. Σίγουρα όσοι τρέχουν Photoshop, προγραμματίζουν σε Matlab και κάνουν reder σε 3D Studio Max θα συνεχίσουν να έχουν ισχυρά laptops και σταθερούς Η/Υ αλλά όλοι οι άλλοι που απλά σερφάρουν και παίζουν που και που κανά παιχνιδάκι ή οι επιχειρηματίες που θέλουν βασικές λειτουργίες όπως e-mail δεν θα έχουν κανένα λόγο να παραμείνουν στα laptops, πόσο μάλλον στους σταθερούς Η/Υ. Και κάπως έτσι θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα η ιδέα του Personal Area Network.

Αν και η παραπάνω προοπτική είναι το όραμα πολλών εταιριών πληροφορικής σήμερα το τοπίο φαίνεται κάπως θολό. Ο κυρίαρχος παίκτης σε αυτού του είδους τις αποφάσεις είναι η Intel, η οποία πρόσφατα παρουσίασε ένα δικό της ενσύρματο πρωτόκολλο με όνομα Thunderbolt, το οποίο υπόσχεται υπερυψηλές ταχύτητες και διασύνδεση με οθόνες. Όπως φαίνεται, η Intel είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει το Thunderbolt και να “θάψει” όσο μπορεί το επερχόμενο ασύρματο USB. Ο λόγος μάλλον κρύβεται πίσω από έναν φόβο της Intel, ο οποίος είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Μία ενδεχόμενη κυριαρχία του Wireless USB, όπως αναλύσαμε παραπάνω, θα σήμαινε την “αναβάθμιση” των smartphones και των tablets σε κυρίως υπολογιστές για μεγάλο μέρος της αγοράς. Ωστόσο, η Intel δεν έχει καταφέρει να επεκταθεί σε αυτή την αγορά, σε αντίθεση με μεγάλους ανταγωνιστές της όπως η Motorola και η δυναμικά ανερχόμενη βρετανική ARM. Αν το Wireless USB πετύχει θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη θέση αυτών των εταιριών και θα τους δώσει την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα κομμάτι της πίτας που αυτή τη στιγμή ανήκει σχεδόν αποκλειστικά στην Intel. Το σίγουρο είναι ότι όσο φρένο και να μπει στην εξάπλωση του Wireless USB και των smartphones η αγορά ήδη κοιτάει προς αυτή την κατεύθυνση.

email