YouTube χωρίς Flash

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στο επερχόμενο HTML5. Ως ένα από τα πολυσυζητημένα features της HTML5 αναφέραμε την αναπαραγωγή video. Η Google σε μία προσπάθεια να παρακάμψει τα νομικά θέματα που επισκιάζουν τη μελλοντική κυριαρχία των σημερινών video format, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της. Το όνομα αυτού WebM και από πολλούς αντιμετωπίζεται ως το industry standard video format του μελλοντικού Internet. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θα μπορούμε να βλέπουμε video στους browser μας χωρίς χρήση plugins (Adobe Flash) αλλά και ότι δεν θα προκύψει ποτέ νομικό ζήτημα με τη μορφή που είναι αποθηκευμένα τα video μας, είτε στο web είτε στον σκληρό μας δίσκο. Αυτό όμως που είναι ακόμα καλύτερο, είναι ότι όλα αυτά δεν χρειάζεται να περιμένουμε για να τα δούμε στην πράξη, αλλά υπάρχουν ήδη και μάλιστα το πιθανότερο είναι ο υπολογιστής μας να είναι έτοιμος να αναπαράξει video με το νέο πρότυπο!

Όλες οι καινούριες εκδόσεις των browsers υποστηρίζουν την αναπαραγωγή video με χρήση HTML5, είτε σε μορφή WebM είτε στην παλαιότερη H.264. Φυσικά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, η Microsoft έχει μείνει τεχνολογικά πίσω και ο Internet Explorer 8 δεν δίνει τέτοια δυνατότητα. Ο νέος όμως Internet Explorer 9, που αναμένεται σύντομα, θα υποστηρίζει πλήρως το HTML5. Μέχρι τότε μπορεί κανείς να αναζητήσει το νέο πρότυπο στον Firefox, τον Google Chrome, τον Safari και τον Opera.

Για να ενεργοποιήσει κανείς στο YouTube την αναπαραγωγή video με χρήση HTML5 πρέπει να πάει στη σχετική σελίδα και να ενεργοποιήσει τη σχετική επιλογή (στο τέλος της σελίδας). Έτσι, θα μπορείτε να βλέπετε video χωρίς τη χρήση πρόσθετων, κατευθείαν από τον browser σας. Να σημειώσουμε ότι η Google έχει δηλώσει ότι θα ήθελε πολύ στο μέλλον όλο το YouTube, αλλά και το επερχόμενο Google TV, να στηρίζονται σε αυτή ακριβώς την τεχνολογία. Ωστόσο, η ίδια έχει συμπληρώσει ότι προς το παρόν δεν υποστηρίζονται από την HTML5 όλα όσα θα ήθελε η Google για τις video υπηρεσίες της. Γι’ αυτόν το λόγο η υπηρεσία YouTube HTML5 είναι προς το παρόν σε δοκιμαστική φάση. Αν για κάποιο λόγο θέλετε να επιστρέψετε στην αναπαραγωγή μέσω Flash πηγαίνετε στην ίδια σελίδα και απενεργοποιήστε την επιλογή HTML5.

Enjoy! 🙂

email