Yearly Archives: 2012

Office 365: Γραφείο στα σύννεφα

Office-365Το Office 365 αποτελεί την πρόταση της Microsoft για την κάλυψη των αναγκών της σύγχρονης επιχείρησης για cloud υπηρεσίες. Καταρχάς, ποιες είναι οι ανάγκες και ποια τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης επιχείρησης; Η σύγχρονη επιχείρηση έχει ανάγκη από:

  • Αποδοτικότητα των στελεχών της
  • Μετακίνηση και αυτονομία
  • Αξιοπιστία και προσβασιμότητα των υπηρεσιών της
  • Σύγχρονα εργαλεία
  • Χαμηλά λειτουργικά κόστη

Continue reading Office 365: Γραφείο στα σύννεφα

Nokia Lumia 710: Ένα smartphone στα μέτρα μου

Το πρώτο μου smartphone ήταν ένα Sony-Ericsson με Android. Μετά από ενάμισι έτος χρήσης ήρθε ο καιρός να το αντικαταστήσω με κάτι πιο σύγχρονο. Έτσι, τον περασμένο Απρίλιο αγόρασα το Nokia Lumia 710 με Windows Phone 7.5 . Η μετάβαση από μία αρκετά ανοικτή πλατφόρμα όπως είναι το Android σε μία ιδιαίτερα κλειστή όπως αυτή του WP7 ομολογώ ότι ήταν αρκετά δύσκολη έως και απογοητευτική. Ειδικά στην αρχή, όπου σιγά σιγά διαπίστωνα δεν υπήρχαν αντίστοιχες εφαρμογές με αυτές που είχα στο Android smartphone μου. Χρήσιμες εφαρμογές για παρακολούθηση του 3G όγκου δεδομένων, WiFi frequency scanner και VPN client έως λιγότερο σοβαρές όπως το Google Sky, κλπ απλά δεν υπάρχουν στο WP7. Επιπλέον, πολλά πράγματα δεν γίνονται με τον τρόπο που είχα συνηθίσει, αλλά απαιτούν να μπω εγώ στη λογική του WP7. Πχ η μουσική μου συλλογή ταξινομείται σε φακέλους Rock, Pop, Classic, κλπ. Το WP7 απαγορεύει σε μία εφαρμογή να δημιουργήσει λίστα με βάση τους φακέλους, παρά μόνο με βάση τον καλιτέχνη, το album, κλπ. Δηλαδή ΚΑΜΙΑ εφαρμογή δεν υποστηρίζει αναπαραγωγή φακέλου! Όταν ξεπέρασα το αρχικό σοκ και άρχισα να μπαίνω στη λογική του αλλά και να βρίσκω εναλλακτικές προσεγγίσεις, τότε μπόρεσα να εκτιμήσω και να απολαύσω το νέο μου smartphone, το οποίο μπορώ να πω ότι συνολικά με βολεύει πολύ περισσότερο από το παλιό μου Android. Continue reading Nokia Lumia 710: Ένα smartphone στα μέτρα μου

Ο ρόλος ενός οικοσυστήματος πιστοποιήσεων στη διάδοση του linux

Πάει πάνω από ένα έτος από τότε που δημοσίευσα ένα ανάλογο άρθρο προσανατολισμένο στη διείσδυση του linux στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Οι κύριοι λόγοι που είχα αναφέρει τότε συνοψίζονταν στα παρακάτω:

  • Κανείς δεν απολύθηκε επειδή επέλεξε Microsoft
  • Υποστήριξη υλικού
  • Ευκολία εγκατάστασης και δυνατότητες
  • Τεχνική υποστήριξη
  • Διαθέσιμο λογισμικό
  • Integration με τους Windows clients
  • Κέρδος της τεχνικής εταιρίας

Έχοντας αποκτήσει μόλις πριν λίγες μέρες την πρώτη μου πιστοποίηση Microsoft μου δημιουργήθηκαν μερικές ακόμα σκέψεις για το πως επιχειρήσεις όπως η Microsoft καταφέρνουν να δημιουργούν και να διατηρούν ένα οικοσύστημα γύρω από το brand τους, ισχυροποιώντας της θέση τους στην αγορά. Οι πιστοποιήσεις, παρότι φαίνονται ως απλά η απόκτηση ενός “χαρτιού” αποδεικνύονται ένα βαθύτερο εργαλείο που χρησιμοποιείται τόσο για τους branding σκοπούς της επιχείρησης όσο και για τον τρόπο λειτουργίας της ίδιας της αγοράς εργασίας. Continue reading Ο ρόλος ενός οικοσυστήματος πιστοποιήσεων στη διάδοση του linux

Offline ανίχνευση και αφαίρεση κακόβουλου λογισμικού

Τις τελευταίες βδομάδες έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα κρόυσματα προσβολής υπολογιστών από κάποιν ιο. Οι περισσότερες περιπτώσεις ανήκουν στην κατηγορία των Rootkit, για τις οποίες απαιτείται ειδική μεταχείριση ώστε να καθαρίσει ο υπολογιστής. Πριν συνεχίσουμε κρίνεται σκόπιμο να γίνει ο διαχωρισμός των διαφόρων τύπων κακόβουλου λογισμικού.

  • Ιός (virus): Ο ιος είναι ένας κακόβουλος κώδικας (πρόγραμμα) που προσκολλάται στα υπάρχοντα αρχεία του υπολογιστή μας. Όταν το προσβεβλημένο εκτελέσιμο αρχείο εκκινηθεί από τον χρήστη, παράλληλα με την εφαρμογή εκκινείται και ο ιος. Αυτός αφενός προκαλεί τη ζημιά για την οποία έχει δημιουργηθεί (διαγραφή αρχείων, υποκλοπή πληροφοριών, κλπ) αφετέρου προσπαθεί να προβάλλει και άλλα αρχεία του συστήματος. Η συμπεριφορά τους, δηλαδή η απόπειρα εξάπλωσης σε “γειτονικά”  αρχεία θυμίζει τη συμπεριφορά των βιολογικών ιών, από τους έχουν πάρει την ονομασία τους. Ένα μηχάνημα που έχει προσβληθεί από ιο πιθανότατα έχει πολλά αρχεία που έχουν προσβληθεί από τον ίδιο κακόβουλο κώδικά. Υπάρχουν δηλαδή όπως λέμε “πολλαπλά instances (αντίγραφα)” του ιού στο σύστημα.
  • Continue reading Offline ανίχνευση και αφαίρεση κακόβουλου λογισμικού

Skydrive: Πρώιμη αντεπίθεση στο Google G-Drive

Την ώρα που οι ειδήσεις για το Google G-Drive δίνουν και πέρνουν, εν αναμονή της ανακοίνωσής του από τη Google τις ερχόμενες μέρες, η Microsoft αιφνιδιάζει δίνοντας νέο αέρα στο δικό της SkyDrive. Με μία νέα εφαρμογή για PC, Android και iPhone δίνει νέα λειτουργικότητα στο, μέχρι χθες, αποκλειστικά web-ικό περιβάλλον του. Η νέα εφαρμογή, όσο αφορά την εγκατάσταση σε Windows PC, λειτουργεί όμοια με το παλιό, καλό και επιτυχημένο Dropbox. Δημιουργεί ένα φάκελο στον υπολογιστή, ο οποίος περιέχει όλα τα αρχεία του χρήστη SkyDrive, τα οποία συγχρονίζει τοπικά στον υπολογιστή του. Continue reading Skydrive: Πρώιμη αντεπίθεση στο Google G-Drive

Νέα πλατφόρμα και νέα διεύθυνση για το CompRealm[.gr]

Το CompRealm[.gr] αλλάζει πλατφόρμα και αποκτά νέα διαδικτυακή διεύθυνση. Η νέα πλατφόρμα είναι αυτή του WordPress, ενώ η διεύθυνσή του είναι πλέον η blog.ctlab.gr . Ωστόσο, για αρκετούς μήνες ακόμα το blog θα παραμείνει προσβάσιμο μέσω της παλιάς URL comp.realm.gr .  Η εγκατάλειψη της πλατφόρμας του Google Blogger (πρώην Blogspot) αποφασίστηκε λόγω της αλλαγής πολιτικής απορρήτου της Google η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1 Μαρτίου 2012, παρά τις έντονες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ήμουν αρκετά απασχολημένος με τη μετάβαση μου από όλες τις υπηρεσίες της Google σε νέες, άλλων παρόχων που έχουν φιλικότερες πολιτικές προστασίας απορρήτου για τους χρήστες τους. Με την ευκαιρία της παραπάνω μετάβασης, έγινε και η αλλαγή της διεύθυνσης του blog, κάτι που ήθελα να κάνω από καιρό αλλά δεν έβρισκα την αφορμή.

Ελπίζω τα νέα γραφικά του site να μην είναι εντελώς ξένα με τα παλιά, ενώ παράλληλα να δείχνουν βελτιωμένα. Οποιεσδήποτε συστάσεις είναι ευπρόσδεκτες. Καλή μας απαρχή λοιπόν! 🙂

Τίτλοι τέλους για το Flash στο Linux

Η Adobe έκανε πρόσφατα την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι η επόμενη έκδοση του Flash Player, 11.2, που αναμένεται σε λίγες βδομάδες θα αποτελέσει την τελευταία έκδοση Flash που θα είναι διαθέσιμη για Linux. Μετά από αυτή, ο μόνος τρόπος υποστήριξης του Flash σε linux περιβάλλον θα γίνεται μόνο μέσω του Pepper, ένα API που αναπτύχθηκε με συνεργασία των Adobe και Google. Το Pepper υποστηρίζεται μόνο από τον browser Google Chrome. Κοινώς, μετά την έκδοση 11.2 αν κάποιος χρήστης linux θελήσει Flash θα πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιήσει τον Google Chrome browser! Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι όλες οι υπόλοιπες πλατφόρμες (Windows, MacOS, κλπ) θα συνεχίσουν να έχουν κανονικά υποστήριξη για τον Flash Player, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.

Continue reading Τίτλοι τέλους για το Flash στο Linux